ERCİYES ÜNİVERSİTESİ'NDE DAVA YARIŞMASI

13.05.2015 11:18:11

Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından Erciyes Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve İnönü Üniversitesi Hukuk Fakülteleri'nin katıldığı Ahmed Cevdet Paşa Farazi Dava ve Duruşma Yarışması” düzenlendi.

Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şevki Vanlı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe; Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Doğan, Kayseri Cumhuriyet Başsavcı Vekili Abdurrahman Koçlaslan, Kayseri Cumhuriyet Savcısı Hacı Çam, Kayseri Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Doğanay İğde katıldı.

Hukuk Fakültesi öğrencilerinin ilgiyle takip ettiği yarışmada, hakim konumunda yer alan jüri üyeleri; Kayseri Cumhuriyet Başsavcı Vekili Abdurrahman Koçlaslan, Kayseri Cumhuriyet Savcısı Hacı Çam, Kayseri Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Doğanay İğde idi.

Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Doğan yarışma hakkında bilgiler verdi. Doğan; İlkini gerçekleştirdiğimiz bu yarışmaya Ahmed Cevdet Paşa ismini verdik.  Bu ismi vermemizin sebebi ise; Ahmed Cevdet Paşa, 19. yüzyılda yaşamış bir devlet adamı. Hukukçu ve tarihçi kimliğiyle ortaya çıkmış bir kişilik. Bizim ilk medeni kanunumuzun yapıcısı diyebiliriz. O dönemde bize özgü bir medeni kanunu öneren bir isim. O dönemde yazdığı medeni kanun, sekiz yıllık bir çalışma sonucu bizim medeni kanunumuz olarak kabul edilir. Bu büyük hukukçunun adını yaşatmak  ve genç hukukçulara onu örnek gösterilmek için bu ismi tercih ettik. Bu yarışma bundan sonrada her yıl devam edecek ve diğer üniversitelerde ev sahipliği yapacak. Bugün burada dört  üniversitenin  dört fakültesinden dört takım bulunmakta. İlk aşama olan yazılı aşama bitti  ve notlar verildi. Şimdi de sözlü aşamaya gelindi” şeklinde konuştu.

Yarışmada beş kişilik öğrenci grubundan oluşan iki takımdan  birisi iddia makamı olurken bir diğeri savunma makamını temsil etti. Yarışmanın sözlü aşaması davaya konu olan olayın okunması ile başlandı. Ardından jüri üyelerinin önünde dava makamı ve iddia makamı savunmalarını sundular.

Sunulan sözlü iddia ve savunmanın ardından jüri üyeleri değerlendirmede bulunarak ödül alamaya layık takımları belirlediler.

Yarışmada üçüncülüğü İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi  ile  Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi  takımları alırken,  ikincilik ödülünü  Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi takımı aldı. Birincilik ödülünü ise Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi takımı kazandı.

Yazılı aşamada ise en iyi dilekçe ödülünü Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Kürşat Yemenici ve Ali Bayram alırken, en iyi sunum ödülünü ise Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Nazlı Yıldırım aldı.

Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Doğan'ın üniversite adına Kayseri Cumhuriyet Başsavcı Vekili Abdurrahman Koçaslan, Kayseri Cumhuriyet Savcısı Hacı Çam ve Kayseri Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Doğanay İğde'ye desteklerinden dolayı teşekkür plaketi sunmasının ardından program son buldu.