"ENGELLİ OLMAK ZOR"

3.12.2015 09:57:16

Bugün tüm dünyada 3 Aralık Engelliler Günü. Toplumun engelliler konusunda dikkatini çekebilmek ve daha duyarlı olmalarını sağlamak için her yerde çeşitli etkinlikler ve kutlamalar düzenleniyor. Dünya Sağlık Örgütü´ne (WHO) göre dünya nüfusunda 500 milyon

 

 

 

Türkiye´de nüfusun yüzde 12.29´u yani 8,5 milyon kişi engelli. Erkeklerde bu oran 11.10, kadınlarda yüzde 13.45 engellilerin herkes gibi 365 günü yaşadığı gerçeğinin görmezden gelinerek sadece 1 gün için gazete, televizyon ve kamuoyunda gündeme getirilmemeli elbette. Bir gün içerisinde hatırlanmaktansa, onlar da her gün hatırlanmak isteyeceklerdir. Peki, vatandaşlarımız ?Dünya Engelli Günü? ve Türkiye´de engelli olmanın dezavantajları ile ilgili ne düşünüyorlar. Sizler için sorduk işte cevapları:

 

 

Mustafa Kahveci: Türkiye´de engellilere karşı bakış açısında eskiye nazaran elbette iyileşme var. Ama yeterli mi derseniz elbette değil. Mimari, alt yapı, düzen ulaşım imkânları hem bizlere göre değil hem de yetersiz. Bazı illerde gerçekten yaklaşım farklı. Ulaşım belediye imkânlarını seferber etmiş durumda. Ama bazı belediyelerde engelli otobüsü var ama saatleri belirsiz, çalışmıyor onun içinde sıkıntılar yaşıyoruz. Türkiye´de engelli olmak kolay değil. Avrupa´da engelli olmak avantaj. Evden çıktığımızda bir yere ulaşmak klasik bir vatandaşın yarım saatini alıyorsa, bizim iki saatimizi alıyor. Bununla beraber birçok gereksinimiz oluşuyor bir yere gidene kadar. En basiti tuvalet ve maalesef bu ihtiyacımız için bile bize kolaylık yok. Bunların hepsi bizim için sıkıntı. Yollara görme engelliler için sarı yol yaparlar direkleri dikkate almadan. 

 

Mehmet Metin Baş: Bence ülkemiz tam bir engelleme ülkesi. Sadece engelliler değil sağlam olanlara bile engel varken bu ülkede engellilerin hakkını düşünemiyorum bile. Yanlış park edilen araçlar, saygı gösterilemeyen yayalar, halk otobüslerinde çalışmayan engelli asansörü ve halen kucakta çıkarılan ve halen karga tulumba taşınan o barın bedenler. Maalesef bunlar halen Ülkemizde mevcut ve birde istihdam edilmesi gereken engelli sayısı bence bir araştırılsın kesinlik standartların çok altında kalacaktır.

 

Şener Serim: Maalesef verilmiyor. Son zamanlarda mevzuat açısından önemli gelişmeler olsa da insanlarımız bu konuda bilinçsiz. Ama son olarak engellilerin eğitim ve öğretimden yararlanması için yapılan çalışmalar alkışa değer.

Haber: Berna Utaş Utangan

 

 



Anahtar Kelimeler: ENGELLİ OLMAK