"EMEĞİN YANINDAYIZ"

15.06.2020 14:37:00

Kıdem tazminatının değişmesi için hazırlanan yeni yasa tasarısına atıfta bulunan CHP gençlik Kolları Kayseri İl Başkanı Eda Albayrak, “Kıdem tazminatının fona aktarılması işçilerin haklarına, umutlarına, hayallerine göz dikmektir.” dedi.

Albayrak, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

  “İşçilerin kazanılmış ‘kıdem tazminatı’ hakkını elinden alan, işçilere hiçbir şekilde fayda sağlamayan bir yasa tasarısıdır. Kıdem tazminatının yüksek olduğu ve istihdama engel olduğu kanıt gösterilmeksizin iddia ediliyor ama, Türk ekonomisinin en büyük sorunlarından biri olan kayıt dışı istihdamın bu yasayla birlikte daha da büyüyeceğinden hiç söz edilmiyor. Kayıt dışı ekonomiye, kayıt dışı istihdama çanak tutuluyor. Sendikasız, sigortasız, hiçbir güvencesi olmayan işçi kitleleri, ihtiyaç duyulduğunda kullanıp bir kenara atılmak üzere yedekte bekletilmek isteniyor. Mevsimlik işçilerin, esnek çalışanların emekli olma hakkı gasp ediliyor.  Kıdem tazminatı bir karşılıktır, nakit akımınız da nakit bir çıkış yaratmaz, ancak vergi öderken sanki bir gider gibi düşüldükten sonra vergiye esas matrah hesaplanır. Kıdem tazminatı karşılığının kanunda belirtilen şekilde ayırıp, işçilerin işten ayrılma ihtimaline karşı blokeli tutma zorunluluğu sadece halka açık şirketler için geçerlidir. Yani halka açık olmayan bir şirket eğer isterse bu kanun ayırması gereken karşılığı bir finansman aracı olarak kullanmaktadır.  Patron işçi adına devlete stopaj veriyor diye bir lütuf gibi gösterilen ‘Fon’ aslında işçinin ücretinden yapılan kesintidir. Fon, emeği ile alın teri ile mücadele eden insanların, emeklerini hiçe saymak, için uydurulmuş bir kılıftır. kıdem tazminatının fona aktarılması işçilerin haklarına, umutlarına, hayallerine göz dikmektir. Emeklerinin hiçbir zaman karşılığını alamayan işçilerimizin şimdi de emekleri yetmezmiş gibi hayallerini sömürmeye kalkışmaktadırlar.”

 Gençlik Kolları İl Başkanı Albayrak, “Kıdem tazminatının fona aktarılması göz göre göre sömürü ve emek hırsızlığıdır. Kıdem tazminatının kaldırılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Gücümüz birliğimizden gelir!” dedi.

 



Anahtar Kelimeler: "EMEĞİN YANINDAYIZ"