ECZACI DA HASTA DA ŞİKAYETÇİ

27.01.2015 10:08:44

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 1 Ekim'de başlatılan taban fiyat uygulaması hem eczacıyı hem de hastayı bıktırdı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 1 Ekim’de başlatılan taban fiyat uygulamasına alışamayan hastalar eczacıları sıkıntıya sokuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürürlüğe giren taban fiyatları uygulamasına hala alışamayan hastalar, tepkilerini eczanelere göstermeye devam ediyor. Eczanelere ilaç almaya gelen hastalar, taban fiyat uygulaması nedeniyle SGK’nın eşdeğer ilaçlardan en ucuz olanını ödediği için geri kalan fiyat farkını ödemelerine tepkili.

 

 

Eczacı Gökhan Güçlü yeni düzenlemelerin kendilerine sıkıntı yaşattıklarını belirterek, “1 Ekim 2014den sonra devlet taban fiyat uygulaması getirdi. Devlet eczanelere daha az para ödemek için, tasarruf yapmak için böyle bir uygulama başlattı. Daha önce de bu uygulama vardı ama şimdiki gibi en ucuz ilacın fiyatını baz almıyorlardı. Devlet eczanelere biraz daha yüksek fiyatlı ilaçların da ödeme yapıyordu. Mesela piyasada aynı ilacın on tane eşdeğeri varsa en düşük ilacın fiyatını baz alıyor. Mesela aynı değerde olan ilacın en ucuzu 5 lira ama reçetede 10 liralık olanı yazılıysa biz onu sisteme girdiğimizde o ilacın 5 liralık fiyat farkını hastalar ödüyor. Bu da işte hastalarla eczacıları karşı karşıya getiriyor. Yani sanki eczacılar o fiyat farkını kendileri için istiyormuş gibi oluyor. Halbuki bu devletin uygulaması” diye konuştu.

Gökhan Güçlü değişikliğin hastalara sürekli anlatmaları gerektiğini hatırlatarak, “ Devlet diyor ki ya hasta en ucuz ilacı kullanacak ya da doktorun yazdığı ilacı kullanmak için farkı kendi ödeyecek. Bu da sürekli bu durumu hastalara anlatmamızı gerektiriyor. Her ilaçta olmadığını pahalı ilaçları karşılamadığını da anlatamıyoruz. İşte ben şu eczaneye gittim orada fark istemedi siz neden istiyorsunuz gibi konuşmalar oluyor” ifadelerinde bulundu. 

Haber: Ayşenur Sarıkaya