DOĞAL ÜRÜN SATILMIYOR

28.01.2015 10:05:19

Meyve Park sahibi Atilla Yıldız tüketicinin çok bilinçsiz olduğunu savunarak, Vatandaşlar hem doğal ürünleri tercih etmiyorlar hem de hormondan, GDO'dan yakınıyorlar” dedi.

Manav sahibi Atilla Yıldız, meyve sebze tüketimi ile ilgili gazetemize ilginç açıklamalarda bulundu. Dükkândaki ürünlerin taze olduğunu ifade eden Atilla Yıldız, “Bizde yazın kışlık meyveler, kışın yazlık meyveler bulunur. Yani mevsim dışı meyveler. Kışın erik, tut, kiraz, şeftali, karpuz, kayısı, çağla… yazın da ayva, nar… bu meyveleri özellikle sipariş olarak getirtiyoruz günler öncesinden sipariş verenler oluyor. Bizdeki ürünler buzhane değil, dal. Dalından toplanan meyveler yani. Talep çok. Aşerenler ve hastalar için alınıyor genelde” diye konuştu.

Eriğin tanesi 15 lira

Eriğin tanesinin 15 lira olduğunu söyleyen Yıldız, “Yazın 2 liraya, 3 liraya alınan meyveler kışın haliyle pahalı oluyor. Eriğin kilosu 700 lira, kirazın kilosu 750 lira. Bu fiyatları gören müşteriler biraz afallıyorlar. Fiyat çok olduğu için tane ile sattığımız da oluyor. Mevsim dışı meyvelerden en çok erik ve çağlaya rağbet oluyor. Kayserililer kışın en çok mandalina, portakal tüketiyor. Mevsim meyvelerinin dışına çıkmıyorlar. Tüketicinin maddi sıkıntısı çok fazla. Lükse giremiyorlar” şeklinde konuştu.

“GDO her yiyecekte var”

Atilla Yıldız, GDO’suz hiçbir yiyeceğin olmadığını vurgulayarak,  “Yaz olsa yine köylerden alınır belki ama onun dışında her şey GDO’lu. Hormon dedikleri şey 1951’den beri var. Hormon GDO’nun aslı büyüme düzenleyici olmasıdır. Ette bile var her şeyde var. Tüketiciler bizim sektörde bunu fazla abartıyorlar. Sadece meyve sebzede yok ki. Her şeyde var” ifadelerinde bulundu.

“Doğal ürünler satılmıyor”

Manav Yıldız, tüketicinin bilinçsiz olduğunu belirterek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Yazın mesela yerli ürünler satıyorum köylerden getirip. Domatesin eğri büğrü olanı, salatalığın eğrisi büğrü olanı, irisi, çamurlusu filan alınmıyor. Onlar yüzde yüz doğal mesela. Ama sera mallarında veya hormonlu mallarda zaten ürünler hep aynı boydaysa hormon vardır. Vatandaş görselliğe daha fazla önem veriyor. Köyden aldığımız ürünler de oluyor, hâlden aldıklarımız da. Ama hâlden aldığımız ürünler daha çabuk satılıyor. Vatandaşlar hem doğal ürünleri tercih etmiyorlar hem de hormondan GDO’dan yakınıyorlar.”

“Belediye inceleme yapmalı”

Vatandaşı daha uyanık olması konusunda uyaran Yıldız, “Sektörün içindeki bazı kurnazlar ürünleri hâlden alıp köyden geldiğini söylüyorlar. Hem de organik diye, doğal diye normal fiyatlarının çok üstünde satıyorlar. Belediye bu konunun üstüne pek düşmüyor. Vatandaşın uyanık olması, bilinçli olması lazım” dedi.

Haber: Ayşenur Sarıkaya