DİKKAT SAPIK VAR!

15.01.2015 11:36:03

Ağır Ceza Hâkimi Necati Daştan, şuan Kayseri'de görev yapan 8-10 servis şoförünün cinsel istismar suçundan sabıkalı olduğunu iddia etti, Vali yardımcısı Erdoğan Aygenç'e dönerek Bu iddialar araştırılmalı sayın valim” dedi

Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kadir Has Kongre Merkezi’nde düzenlenen “İhmal Etme Geleceğine Sahip Çık” isimli konferansa Kayseri Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, Ağır Ceza Hakimi Necati Daştan, Cumhuriyet Savcısı Mustafa Arslantürk, Uzman Dr. Psikiyatr Arzu Sarp, Psikolog Özgür Berk, İlçe Milli Eğitim müdürleri, okul idarecileri, okul rehber öğretmenleri, okul aile birliği üyeleri ve birçok veli katıldı. 

 Son yıllarda istismar ve cinsel tacizde artışların olduğuna değinilen konferansta, çocukların ve velilerin bu konu hakkında bilgilendirilmesi amaçlandı. Çocukların cinsel istismara uğradıkları dönemde yaşadıkları travmalardan bahseden Kayseri Adliyesi Asli Ceza Hâkimi Necati Daştan, “Maalesef çocuğu şantajla, tehditle ve psikolojik baskıyla korkutuyorlar. Cinsel istismara uğrayan çocuklar kendilerine inanılmayacağını düşünüp aileleri, öğretmenleri ya da en yakınındakilerle bile bunu paylaşamıyorlar. Bu istismarı gerçekleştiren yakınları ise otomatikman koruma psikolojisine giriyorlar, istismarın ortaya çıkması halinde ise arkadaşları tarafından dışlanmaktan korkuyorlar. Cinsel istismar ile ilgili suç duyurusunda bulunanlar oldukça az. Suç duyurusunda bulunanların en az iki katı kadar da resmi kurumlara bildirilmeyen cinsel istismar bulunmaktadır” dedi. Necati Daştan, resmi kurumlara müracaat etmeyen vatandaşların en büyük korkusunun ise suçu ispatlayamamak olduğunu belirterek; “Bu suçu ispat etmek elbette zor, lakin Adliye Sarayı’nda çalışan bütün hakimler bu konu hakkında gerekli eğitimlerden geçiyorlar. İstismara uğramış çocukla özel pedagoglar eşliğinde konuşulup suçun gerçekliliği ile ilgili gerekli bilgiler alınıyor. Tabi böyle bir durumda en az 6 saat içerisinde resmi kurumlara müracaat etmek en doğrusu. Yeni yapılandırılan yasalar çerçevesinde cinsel suçlara verilen cezalar azımsanmayacak kadar yüksek. Suçun şekline göre 45-50 yıla kadar çıkabiliyor” diye konuştu.

Necati Daştan, konuşmasını yarıda keserek Vali Vekili Erdoğan Aygenç’e  “Kayseri’de ki servis şoförlerinin içerisinde 8-10 tane cinsel istismar suçundan yargılanmış şoförlerin olduğunu duyduk ve ürperdim. Ben bu bilgi karşısında şok oldum. Bu konu araştırılmalı sayın vekilim. Bize bu konuda bilgi verir misiniz” diye sordu. Bu soru karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç ise cevap veremedi. (Haber: Berna Utaş Utangan)