DİKKAT AKINTI VAR

13.02.2015 10:35:57

Selçuklu döneminde, 1267 yılında yapılan ve Kayseri Büyükşehir Belediyesince restore edilen Sahabiye Medresesi'nin tavanı akıyor. Kubbealtı Kitapevi Satış elemanı Süleyman Seven, medresede yapılan tadilattan genel itibariyle memnun olduklarını ancak çok f

Büyükşehir Belediyesi tarafından İşsan İnşaat’a restore ettirilen Sahabiye Medresesi’nin damı akıyor. Geçen hafta dükkânlarına taşınan esnaf ise bu durumdan oldukça şikâyetçi. Esnafın bir diğer sıkıntısı ise ısınma sorunu. Yine tavana asılan avize, sabit olmaması nedeniyle de tehlike saçıyor.  Rüzgâr estiğinde cama vuran avize, camı kırması halinde insanları zarar vereceği korkusu, medrese sakinleri ve ziyaretçileri rahatsız ediyor.   

“Tadilat iyi oldu”

Kubbealtı Kitapevi Satış elemanı Süleyman Seven Belediyenin yaptığı tadilatın güzel olduğunu belirterek, “Burası eskimişti ve yıpranmıştı, uzun zamandır da tadilat yapılmamıştı. O anlamda güzel oldu. Genel itibariyle memnunuz. Dükkânımız çok eskiydi ve her yeri dökülüyordu. Bu manada tadilat yapılması çok iyi oldu” diye konuştu.

“İşlerimiz olumsuz manada etkilendi”

Restorasyonun ticari anlamda işlerini olumsuz etkilediğini söyleyen Süleyman Seven, “Biz buraya taşınalı bir hafta oldu. Bir haftalık süreçte işlerimizde gözle görünür bir düşüş var. Bizim bir da erke kapımız vardı. Yapıyı ilk haline getirmek istedikleri için ürkü kapıyı iptal ettiler. Ama zaten ilk haline dönüştürmeleri mümkün değildi. Kapıları farklı taşlarla kapattılar. Taşların rengi ve yapısı farklı. Bakıldığında yapının bütünlüğünü daha da bozuyor. Kapı olsa hem bizim işlerimiz bu kadar durgun olmaz hem de dışarıdan çirkin görünmezdi” ifadelerinde bulundu.

“En büyük sıkıntı ısınma sorunu”

Medresede en büyük sıkıntının ısınma sorunu olduğunu ifade eden Seven, “Şu an esnafların ısınma sıkıntısı var. Dükkânımız büyük olduğu için buraya birkaç tanı klima koysak bile ısınamayacağız. Elektrik faturası çok fazla gelecek. Zaten tarihi bina olduğu için de duvarlara çivi çakmak yasak. Raflarımızı birbirine geçirdik. Klima da monte ettiremiyoruz. Ufoyla ısınmaya çalışıyoruz. O da hem pahalı oluyor hem de yeterince ısınamıyoruz. Isınma sorununa bir şekilde çözüm getirilmeli” şeklinde konuştu.

“Tavanlar akıyor”

Yeni restore edilmesine rağmen tavanın aktığını belirten Seven konuşmasının şu şekilde sürdürdü:

“Tavanımız akıyor. Tadilat tamamlanalı henüz bir hafta oldu. Bu sorunu yetkililere söyledik, çözüm üreteceklerini belirttiler. Yetkililer duvarın kuruyacağını söyledi, şimdi kurumasını bekliyoruz. Ama kış mevsimindeyiz, sürekli yağmur yağacak. Bu sorunun da bir şekilde halledilmesini bekliyoruz. İlk etapta duvardan su aktığını gördüğümüzde üzüldük. Sonuçta burası yeni tadilattan geçti.”

Haber: Dilek Bolat