Dikkat Pokemon Çıkabilir

16.07.2016 10:55:30

Tüm dünyayı kasıp kavuran Pokemon Go oyunu Kayseri´de de büyük ilgi görüyor. Oyun henüz resmi olarak Türkiye´de olmasa da korsan olarak oyunu indirenler Kayseri´de de sokaklara çıkarak Pokemon Go çılgınlığına katılıyorlar.

Tüm dünyayı kasıp kavuran Pokemon Go oyunu Kayseri´de de büyük ilgi görüyor. Oyun henüz resmi olarak Türkiye´de olmasa da korsan olarak oyunu indirenler Kayseri´de de sokaklara çıkarak Pokemon Go çılgınlığına katılıyorlar. Zenginleştirilmiş gerçeklik teknolojisi ile çalışan oyun cep telefonlarının kamerasını açarak çeşitli yerlere yerleştirilmiş Pokemon´ları yakalamayı amaçlıyor. Bu nedenle oyunu oynayanlar sokaklara çıkıp Pokemon avlamaya çalışıyorlar.

Pokemon Go oyunu için sokağa çıkıp Pokemon yakalamaya çalışan insanlar için uzmanlar ne diyor sizin için araştırdık. Oyunun gerçeklik algısıyla bağımlılık yapacağını söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. İsmail Gökşen oyunun nasıl kullanılacağının kişiye bağlı olduğunu söyledi.

/resimler/2016-7/16/1100185123752.jpg

Psikiyatri Uzmanı Dr. İsmail Gökşen, oyunda gerçeklik algısının kazalara bile neden olabileceğini söyleyerek, "Pokemon Go oyunu artırılmış gerçeklik dediğimiz sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine bindirilmesi durumuyla tasarlanmış. Oyunun ana temasında bu var. Oyunu tasarlayan firma sanal ortamda bir gerçeklik algısı yaratılıp pazarlamış. Bu artırılmış gerçeklik de oyunda bağımlılık yapmaktadır. Bu artırılmış gerçeklik dediğimiz olayla insanlar oyuna kendini fazla kaptırıp dış dünyadaki işlerini aktivitelerini aksatabilir. Karşıdan karşıya geçerken bile sıkıntı yaşayabilir. Kazalar da yaşanabilir" şeklinde konuştu.

Oyunun kurallı ve kısıtlı oynanması gerektiğini söyleyen Gökşen, "Tabii faydalı yanları da var. Sürekli evinde oturup dijital oyun oynayanlar bu oyun sayesinde çıkıp yürüyor hatta yakalamaya çalıştığı Pokemon´ları ararken karşılaşıp sosyalleşebiliyorlar. Bu oyunu kötüye kullanmak isteyenler de olabilir tabii. Oynayanları tuzağa düşürmek isteyenler olabilir. Bu oyun ülkemize yasal olarak geldiği zaman belli kısıtlamaları, kuralları olmalı. Olumlu yönleri daha da geliştirilmeli. Daha kontrollü olmalı" ifadelerini kullandı. Gençlerin gerçek hayattaki yalnızlıklarını gidermek için bu tarz oyunlar oynadığını belirten Gökşen, "Böyle oyunların yayılması çok oynanması da tabii ki gençlerin aslında ne kadar yalnız olduklarını ve böyle maceralara ihtiyaçlarının olduğunu gösteriyor. Gerçek hayattaki yalnızlıklarını bu tarz oyunlara bağlanarak unutmaya çalışıyorlar" dedi.  Haber: Ayşenur Sarıkaya- Mukadder Karakaş



Anahtar Kelimeler: Dikkat Pokemon Çıkabilir