DİKKAT EKSİKLİĞİNE YAZ DÖNEMİNDE DİKKAT

6.07.2019 13:22:05

Okulların kapanmasının ardından veliler çocuklarını yaz döneminde yönlendirecek aktiviteler arıyor. Sportif faaliyetlerin yanı sıra kişisel gelişimlerini ve akademik başarılarını etkileyecek programlarda oldukça ilgi görüyor.

Okulların kapanmasının ardından veliler çocuklarını yaz döneminde yönlendirecek aktiviteler arıyor. Sportif faaliyetlerin yanı sıra kişisel gelişimlerini ve akademik başarılarını etkileyecek programlarda oldukça ilgi görüyor. Özellikle son dönemlerde daha yaygın görülen Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu ve Öğrenme Güçlüklerinde öğrencilerinin eksikliklerinin kapatılmasına yaz tatili önemli bir fırsat olarak görünüyor. Konuyla ilgili Psikolog  / Çocuk ve Ergen Terapisti Mehmet Tarık Çay önemli uyarılarda bulundu.

Dikkat Eksikliği Nedir?

Psikolog Mehmet Tarık Çay  ?Dikkat Eksikliği son dönemde sıkça duyduğumuz bir terimlerden birisi. Terim anlamına bakacak olursak, dikkatin belirli bir noktada toplanamaması, kolayca dağılması, dağınıklık, eşyaları kaybetme dikkate bağlı hatalar yapmak gibi belirtileri sıralayabiliriz. Lakin özetlemek gerekirse dikkatin kalitesi diyebiliriz. Kişi bunu isteyerek değil istemeyerek yapıyor. Ailelerden sıkça ?Hocam dediklerimiz bir kulağından girip diğerinden çıkıyor, ne alsak hemen kaybediyor, çok maymun iştahlı? şeklinde yakınmalarla karşılaşıyoruz. Ailenin söylemleri doğru olabilir ama burada biz çocuğunun penceresinden olaylara yaklaşmalıyız.

Yaz Tatilinde Daha Çok Dikkat Etmeliyiz.

?Yaz tatilini bütün öğrencinler en yüksek verimde geçirmeli lakin özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı almış çocuklar kesinlikle daha verimli geçirmeli.? Diyen Psikolog Mehmet Tarık Çay planlanış bir programın daha faydalı olacağını belirtti. Psikolog Tarık Çay  ? Birey yaklaşık dokuz ay boyunca düzenli bir rutine alışıyor ve tatil döneminde tam tersine o kadar ne yapacağını bilmediği bir döneme giriyor.  Bu dönemde daha hareketli olması ve dürtüsel davranışlar sıkça görünüyor.? dedi.

YAZ TATİLİ FIRSATA DÖNMELİ      

Okuldaki eğitim öğretimim sürecinin uzun bir dönem olduğuna değinen Psikolog Mehmet Tarık Çay    ?okul dönemlerinden birçok veli okul saati, olumsuz hava şartları, havanın erken kararması ve mesai saatleri gibi birçok faktörden dolayı Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite konusunda bir uzmandan destek alamayabiliyorlar. O yüzden hem yaz tatilinde çocuğumuzu esnek bir program doğrultusuna hem eğlenceli hem de gelişimine katkı sağlayacağı bir programa dahil olmalılar. Ailelerimizin burada dikkat etmesi gereken unsur lisanslı bir psikolog ve bir psikiyatri uzmanına çocuklarını emanet etmeleri. Eğer yaz dönemi bir fırsata dönüşmese daha da kötüye gidebileceği için doğru kişilerden kişiye uygun bir program dahilinde destek alınması gerekiyor? diyerek sözlerini tamamladı.