DEVELİ´DE YABAN HAYATINA SU TEMİNİNE ÇALIŞAN ŞEFKATLİ ELLER

27.08.2018 09:58:11

Yaban hayatına sahip çıkmayı kendisine şiar edinen üç işçi emeklisi, dağlarda yaşayan yaban hayvanlarının su ihtiyaçlarını karşıladıkları eski su kaynaklarını ve su yollarını, çeşmeleri kendi imkanları ile tamir ederek hayvanatın hizmetine sunuyorlar.

Yaban hayatına sahip çıkmayı kendisine şiar edinen üç işçi emeklisi,   dağlarda yaşayan yaban hayvanlarının su ihtiyaçlarını karşıladıkları eski su kaynaklarını ve su yollarını, çeşmeleri kendi imkanları ile tamir ederek hayvanatın hizmetine sunuyorlar.

Yerleşim birimlerinden uzaklarda dağ yamaçlarında bulunan zamanla kaynağı  kurumuş, suyu kesilmiş çeşmelerden istifade eden özellikle hayvanatın  su ihtiyacını karşılamayı kendilerine görev addeden Enver Bozbeşparmak,  Tacettin Özüdoğru ve İlhan Bozbesparmak son bir yıl içerisinde Köylerinin dağlarındaki 12 su kaynağını hayvanatın da istifade edebileceği  hale getirmişler.

Doğa dostu Enver Bozbeşparmak bu hayır  işine başlamasındaki en büyük etkeni şöyle anlattı; Köyümüzün dağlarında dolaşırken dağlarda yaşayan yılan, kaplumbağa, gibi sürüngen  hayvanların eski su kaynaklarına gelerek su aradıklarına bizzat şahit oldum. O günden sonra dağlarda yaşayan hayvanatın su ihtiyacını karşılamak için eski su kaynaklarını arayıp bularak yeniden çeşme haline getirmeye gayret ediyorum. Bu işi  zaman zaman iki yada üç arkadaşım ile birlikte yapıyoruz dedi.

Bir yıl içerisinde 12 su kaynağını çeşme ya da küçük gölek haline getiren gönüllülerin son çalışması Develili Merhum Jd albay Hasan Basri Ökender tarafından 1954 yılında yaban hayatına destek amacıyla yapılan  ancak yıllardan beri suyu kesilmiş çeşme oldu. 

Develi İlçesi Tombak Köyü Hamza pınarı mevkiindeki çeşmeye   Eskilerde uygulanan kara lağım adı verilen bir yöntem ile su kaynağında suyu toplayıp plastik borularla çeşmeye bağlamaya çalışan doğa severlerin bu çalışmaları öncelikle köyde ve Develi İlçesinde takdirle karşılanıyor.