ÇELİK BU İŞİN NERESİNDE?

12.03.2015 11:00:20

Şeker Fabrikası'nın 50 milyon TL bedelle ihaleden aldığı arsanın devir tesliminin hâlâ yapılmaması noktasında Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ne kadar etkili oluyor. Defterdarlıkta yapılan toplantıda ne konuşuldu?

Şeker Fabrikası'nın 50 milyon TL bedelle ihaleden aldığı arsanın devir tesliminin hâlâ yapılmaması noktasında Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ne kadar etkili oluyor. Defterdarlıkta yapılan toplantıda ne konuşuldu?

Şeker Fabrikası'nın kapanmasına neden olacak arsa TOKİ'den 50 milyona alındı ancak devir teslimi hâlâ yapılamadı. Devir-teslimin bugüne kadar gerçekleşmemesi, Defterdarlık'ta yapılan Milli Emlak ve TOKİ ilgilililerinin yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'in de bulunduğu toplantıda Şeker Fabrikası'nın arsası üzerine görüşmeler yapıldığı iddia edilmesi, Kayseri gündeminde önemli bir yer işgal etti…

 

Şeker Fabrikası'nın, şeker çıkış kapısı olarak bilinen arsa 2006 yılında Büyükşehir Belediyesi'ne Bölge Hastanesi yapılması için satılmıştı. 250 dönümlük arsa 1 TL bedelle, su fiyatına önce Büyükşehir Belediyesi'ne satılmış, oradan TOKİ'ye sonrasında ise Milli Emlak'a geçmişti. Buradan da Kayseri Terziler Ve Konfeksiyoncular İmalatçıları Esnaf Ve Sanatkârlar Odası'na geçmiş ve bu arsa üzerinde bir site kurulmasına karar verilmişti.  Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da bizim ciğerimiz” olarak nitelemiş, arsanın geri alınamaması durumunda fabrikanın kapanmayla karşı karşıya kaldığını belirtmişti. Öyle ki bu arsa şeker çıkışının yapıldığı kapının bir kısmını da kapsıyor.

 

Arsanın devir teslimi neden hâlâ yapılamadı!

Fabrikanın büyümesini engelleyen bu araziyi TOKİ'nin ihaleye çıkarması üzerine de fabrika başvurmuş ve bu arsayı almaya hak kazanmıştı. Hüseyin Akay da ihale sürecini kamuoyuyla an be an paylaşmıştı. 1 TL gibi komik bir rakama satılan arsa, başka firmaların ihaleye girmemesi ile  50 milyon liraya tekrar alınmıştı. 20 Ocak'ta gerçekleştirilen ihale öncesi, bedel tutarı 50 milyonun da yatırılmasına rağmen, arsanın devir teslimi hâlâ yapılmadı. Aradan bunca zaman geçmesine rağmen devir-teslimin yapılmamış olması ve Deftedarlık'ta yapılan toplantıda söz konusu bu arazinin gündeme gelmesi, kafaları daha da karıştırdı.

 

MUSTAFA ÇELİK Mİ ENGEL OLUYOR?

 

20 Ocak'ta tamamlanan ihale öncesi, 50 milyon tutarındaki ücretin de yatırılmasına rağmen arsanın devir teslim edilmemesinin nedeninin ne olduğu merak konusu. Geçtiğimiz günlerde Defterdarlıkta, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, TOKİ ve Milli Emlak yetkilileri bir araya geldi. Bu toplantıda Şeker Fabrikası'nın Muhsin Yazıcıoğlu Nizamiye Çıkış Kapısı'nın da bir kısmını içine alan bu arsanın akıbeti mi konuşuldu? Mehmet Özhaseki'nin aday adaylığını açıklamasını sonucu Büyükşehir Belediyesi koltuğuna oturan Mustafa Çelik'in o toplantıda ne işi vardı? TOKİ'nin satışa çıkardığı bu arsanın, Şeker Fabrikası'nın almasını kim engelliyor? Kamuoyu tüm bu soruların cevaplarını beklerken, fabrika için hayati önem arz eden bu arsa üzerinde Mustafa Çelik'in ne gibi bir beklentisi olduğu da merak ediliyor. 85 bin çiftçinin hak ve hukukunun olduğu bu arsanın satışının Kayseri Şeker Fabrikası'nın geleceği için derhal tamamlanması gerekiyor. Ancak bu satışın engellenmesinin nedeninin ne olduğu da kafa karıştırıyor.

 

Arsanın 2006 yılında satışında da usulsüzlük var!

Arsanın ilk aşamada Şeker Fabrikası'ndan Büyükşehir'e satılması da ayrı bir gizem taşıyor. Gazetemize geçtiğimiz günlerde röportaj veren Hüseyin Akay, satış işlemlerinde usulsüzlük olduğunu şu şekilde anlatmıştı:

2006 yılında bu Kayseri Şeker Fabrikası'nın arazisi ile ilgili bir imar çalışmaları başlatıldı. O zamanki yönetim ile Büyükşehir ve Kocasinan Belediyesi arasında imar çalışmaları başlatılmış. Burası toplamda 3 bin 9 yüz dönümlük bir arazi. Bu çalışmalar sonucunda bin 6 yüz dönüme yakını Kocasinan ve Büyükşehir Belediyesi'ne verilmiş. Toplam arazinin içerisinde bu kısım ayrı bir kalem olarak değerlendirilmiş. Hastane arazisine verilmek üzere karar alınmış. Ancak tapuya bu şekilde işletilmemiş. Büyükşehir Belediyesi'ne 1 lira bedelle satılmış. Bu arsanın 1 lira bedelle satılmasını bu işten anlayanlar şu şekilde yorumluyor: Bir bedelle satıldı, tekrardan geri dönüşü olmasın. Bu mantıkla işlem gerçekleştirilmiştir diyorlar. Biz oradaki meselenin iç yüzünü bilmiyoruz. Sonuç olar o 250 dönümlük arsa Büyükşehir Belediyesi'ne 1 lira bedelle satılmış. Hastane yapılmak üzere satıldığı yönetim kurulu kararında var ama tapuya bu şekilde işletilmemiş. Bunu böyle yapanlar, bu işten sorumlu.”

Siz aidatlarınızı yatırın!”

   Tüm bu gelişmeler ve yasal sürecinin tamamlanmasına karşın, TOKİ'nin devir-teslimi geciktirmesi ve Kayseri Terziler Ve Konfeksiyoncular İmalatçıları Esnaf Ve Sanatkârlar Odası tarafından bu arsayla ilgili olarak üyelere gönderilen Siz aidatlarınızı yatırın” mesajları, işi daha da çıkmaz bir yöne taşıyor. Fakat Şeker adına hayatiyet arz eden bu arazinin Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik'in niçin ilgi alanına girdiği ve kapalı kapılar ardında gizli görüşmeler yaptığı ise kamuoyunda fazlasıyla manidar bulunuyor.



Anahtar Kelimeler: ÇELİK BU İŞİN NERESİNDE?