"BU YOLA BAŞ KOYDUK"

11.02.2016 10:12:46

-Kayseri Halk Ozanları ve Kültür Derneği Başkanı Turgut Aydın, ?Batı budalası dediğimiz kişilerle bizim işimiz olmaz. Kendi örfüne, ananesine düşkün, edebi ve ahlakını ön planda tutan kardeşlerimizle her zaman dirsek temasımız olacak? dedi.

 

Halk ozanı diğer ismi ile Aşık. Halk ozanlarının doğaçlama saz çalıp türkü söyleme gibi yetenekleri vardır. ´ Allah vergisi´ olarak adlandırdıkları bu yetenekle gelenekleri koruyup gelecek kuşaklara aktarırlar. Bizde Kayseri Halk Ozanları ve Kültür Derneği Başkanı Turgut Aydın ile Aşıklar ve 100. Yılında Diriliş 1915 Çanakkale Şiirleri Antolojisi hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

 

Öncelikle kendinizden biraz bahseder misiniz?

Kayseri Halk Ozanları ve Kültür Derneği Başkanıyım. 2012 Mayıs ayında yönetime geldim. İki tane olağan üstü seçim yaptık ve tekrar seçildim. Bizlerin işi hizmet etmek. Aşıklık geleneğinde elimizden geldiğince bu kültürü yürütebilmeye çalışıyoruz. Bütün amacımız ve gayemiz budur.

Dernek ile ilgili ne gibi çalışmalarınız mevcut?

Derneğimizdeki kişisel arkadaşlarımızın kendilerini geliştirmesinin haricinde, dernek olarak faaliyetlerimizde 3 tane uluslar arası halk aşıkları şöleni yaptık. İki tane de Diriliş 1915 Çanakkale şiir yarışması yaptık. Bu yarışmayada yaklaşık 5 yüz tane şairimiz katıldı. Uzun uğraşlardan sonra 578 sayfa, 17x24 ebatta yaklaşık 970 gr büyüklüğünde renkli kitabımızı derledik toparladık, editörümüzün yardımları ile. Daha sonrasında kitap haline geldikten sonra basımının bir maliyeti külfiyeti vardı. Onuda sağolsun Pınarbaşı Belediye Başkanımız Dursun Ataş bize öncülük ve abilik etti. Belediye encümeninden bir karar çıkarttılar ve Pınarbaşı kültür yayınları olarak kitabımız yayınlandı. Çok şükür bugün bu aşamaya geldik. Tabii ki bizde bitmez, her zaman herkesten bir adım önde olmaya çalışıyoruz.

/resimler/2016-2/12/1507478890639.jpg

Kitaptaki şiirleri nasıl seçtiniz?

Şiir yarışmasına katılan arkadaşlarımızın şiirlerinden seçerek derledik. Hepsinin tek bir özelliği var hiç biri hiçbir yerde yayınlanmadı. Sözleşmemiz gereği, telif hakları bize ait ama hiç yayınlanmamış, hiçbir yarışmaya girmemiş şiirler ile yarışmaya girmelerini istedik. 11 kişilikte bir jüri üyemiz vardı. Bugün Türkiye´de kurulmuş en büyük jüriydi bizimkisi. Profesörlerimiz vardı, doçentlerimiz, yardımcı doçentlerimiz vardı, ozanlar ve şairlerden oluşan 11 arkadaşımızla böyle bir çalışma yaptık. Sonunda da gelen şiirleri derleyip antoloji haline getirmeyi istedik. Yani o yarışmada sistemde kalmasını değil, insanların bunu paylaşmasını istedik. İnsanlar bundan yararlansınlar. Yoksa koyduk yastık altına ölsün gitsinler. Birkaç gün öncede derleme kuruluna gönderdik, ktüpahanelerimze teslim ettik. Kayseri ilimize 20 tane teslim ettik farklı kütüphanelere gidicek. Bütün Türkiye´deki halk kütüpanelerine birer tane göndereceğiz. Böyle bir çalışma şuanda elimizdeki.

 

Kayseri´de ozan ve şaiirlere yeteri kadar ilgi var mı?

Hayır, kendi yağları ile kavrulabilecek vaziyetteler. Ama tabii herkes önce biraz kendine de bakacak. Ben biraz serzenişte de bulunurum. Kimseye de diyet borcum yok. Duran bey derneğimizin genel sekreteri. Üç yıldır beraber çalışıyoruz. Abi kardeş gibi olduk artık. Camianın içerisindeyiz sanattan, sanatçılardan özellikle sanata sıcak bakan sanatkardan zarar gelmeyeceğine inanmışımdır. Çünkü sanatkar kendisini oyalayacak birinin ayağının altına muz kabuğu koymayacak kadar düşünen insandır. Ama maalesef bizim bu camiada var. O niye bir adım ileriye gidiyor, başını ezeyim ben diye düşünüyorlar. Ama egoistlik hat safaya ulaşmış. Herkes ben diyor. 80 yaşına gelmiş halen ben diyor. Bırak seni, seni sen yapan ben olayım. Sen kendini met etme, seni ben met edeyim. Çünkü ben dinleyiciyim, ben halkım eğer ben takdir edersem sen sahnede olursun. Eğer ben seni takdir etmezsem olmazsın. Onun için biz o değeri verelim. Onlardan da az kişilikli mümtaz insanlar olmasını tercih ettik. Bir bakıyorsunuz, bir yerde her hangi bir etkinlik yapacaksınız habire kılıç kuşanan saldırıyor. Ama bırakın birazda genç arkadaşlara verin, bizlerin bir ayağı çukurda. Bırakın onlara fırsat verelim.

Çalışma ilkeleriniz nelerdir?

 

 Çalışma ilkelerimizin birinde az önce anlattığım gibi önlerini açmak var. Yeni genç nesillere fırsat verebilmek ama batı budalası dediğimiz kişilerle bizim işimiz olmaz. Kendi örfüne, ananesine düşkün, edebi ve ahlakını ön planda tutan kardeşlerimizle her zaman dirsek temasımız olacak. Sıra onlarda. Ama kendilerinin istemesi de çok önemli. İstiyorsa her şey olur. İstemiyorsa benimsemiyorsa olmaz. Bir arkadaşımla ettiğimiz bir sohbette şöyle demişti, ?Bir ülkeyi istila etmek için tank, silah kullanmana gerek yok kültürüne el atın? diyor. Eğer oraya el atabilirseniz nasılsa sizindir. Elbette gitarda bir enstürüman ama benim milli enstürümanım değildir.

/resimler/2016-2/11/1014493576146.jpg

 

Ama yeni yetişen nesilin ilgisi genelde hep o yönde?

 

Evet, şimdi bakıyoruz cadde ve sokaklarımıza batı budalası zippiler soytarılar akılları sıra bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Zaten başkasının esiri olmuşsunuz, gelin biraz bizden yapın. Kendi öz kültürünüzü annenizi, babanızı tanıtın, nasıl yaşadıklarını tanıtın. Her şey açlıktan, tokluktan değil tamam oda var ama bir edebimiz terbiyemiz vardı. Büyüğünde küçüğe karşı sevgisi vardı. Biz ne yaptık şimdi bi kaç tane arkadaş kelleyi koltuğa aldık bu yola baş koyduk. Ne olur birileri bizim başımızı ezene kadar biz devam edeceğiz. Yapabildiğimiz, becerebildiğimiz kadarı ile.

Dernek içerisinde yaptığınız kurslarınız var mı?

Derneğimizde görevli olan Aşık Cefami kardeşimiz var. O kendi şahsı olarak saz kursu veriyor. Dernek olarak açmadık, çünkü artık halk eğitimlerde, kaymeklerde bu kurslar vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sunuluyor.

/resimler/2016-2/11/1015250139268.jpg

Derneğiniz epeyce kalabalık da sanırım?

Gelen gidenimiz hiç eksik olmazlar sağolsunlar. Hafta sonları ünivrsitelerden arkadaşlarımız geliyor. Burada aşıklarımızın atışmalarını alıp ödevlerinde kullanıyorlar. Hatta tez hazırlayanlar bile oldu.

Aşık ünvanı nasıl alınır?

Tamamen Allah vergisidir. Bir okula gidip diplomasını alamazsınız. Kişinin kendine bir yeteneği vardır. Mesela senin yazmak konusunda yeteneğin vardır, gazeteci olmuşsundur. Sana desem ki eline kazma küreği al şu binayı yık yapamazsın. Balık tut desem tutamazsın çünkü senin işin değil, yeteneğin değil. Bu tamamen Allah vergisidir aşıklarımıza. Biraz da vahiy ile gelen. Bu insanın içinde olacak olmazsa benimseyemez.

 /resimler/2016-2/12/1508368891653.jpg

Kadın Aşık var mı peki?

Elbette var. Bizim de derneğimize bağlı bir bayan arkadaşımız mevcut.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Kayseri Halk Ozanları ve Kültür Derneği Kayseri´de bir lokomotifdir. Geriye kalan bin 4 yüz tane dernek de vagondan peşimize geleceklerdir.

Röportaj: Berna Utaş Utangan Foto: Ayşenur Sarıkaya 



Anahtar Kelimeler: YOLA KOYDUK