BOYDAKLARA ŞOK!

6.02.2015 10:23:08

Boydak Holding'e bağlı 5 fabrikada çalışan işçiler, bağlı bulundukları Öz Ağaç-İş Sendikası'nın yüzda 6'lık zam kararına tepki gösterdi. İşçiler, gece boyunca işi yavaşlatma eylemi sonrası, sabah iş bırakıp Merkez Çelik Fabrikası önünde oturma eylemi yapt

Türkiye’nin en iyi mobilya fabrikalarından oluşan Boydak Holding’in, Boytaş 1, 2, 3, 4, 5 fabrikalarında çalışan 2 bin işçi, örgütlü oldukları Öz Ağaç- İş Sendikası’nın ` sözleşme dönemi olmasına rağmen taleplerini dinlemediği` gerekçesiyle gece işi yavaşlatma kararının ardından dün sabah iş bıraktı.

İşveren kanadından fabrika müdürlerinin tamamına yakını personellerini sakinleştirebilmek için zaman zaman toplantılar yaptı. İşçiler, fabrikalardan yürüyüşe geçerek Boytaş 1’de çalışan diğer işçilerle buluştu. Toplam 5 blokta iş bırakan yaklaşık iki bin işçi, bina önünde toplanarak bağlı bulundukları Öz Ağaç-İş Sendikası’nın yüzde 6’lık zam oranını kabul ettiğini öne sürerek, duruma tepki gösterdi. Boytaş 5 İşletme Müdürü Mustafa Karamemiş’in işçilerin önüne geçerek yaptığı ‘Arkadaşlar taleplerinizi dinlemeye hazırız, işinize dönün’ çağrısı da işçileri durduramadı. Bir aydır sendika yöneticilerine taleplerini ilettiklerini ancak kimseye seslerini duyuramadıklarını söyleyen işçiler, “Satılık sendika istemiyoruz” sloganıyla tepkilerini dile getirdi.

"Yüzde 30 zamlı, 4 ikramiyeli sözleşme, hemen şimdi"

İşçiler 2008 krizinden bu yana fedakarlık yaptıklarını, Boydak’ın hep büyüdüğünü ama kendilerinin bu büyümeden haklarını alamadıklarını söylediler. Sendikalarının hep patronun teklifine imza attığını söyleyen işçiler bu kez buna izin vermeyeceklerini söylediler. İşçiler, ücretlerine yüzde 30 zam istiyor. Bir işçi, "17 yıllık işçiyim 1100 lira alıyorum. Bu mu Kayseri işçisinin en iyi hali?" diyerek tepki gösteriyor. Boydak Holding CEO`su Memduh Boydak, "Çalışmayanlar hakkında işlem yapılacak" derken işçiler, "Öyleyse tüm Boytaş işçilerini atın" karşılığını verdi. İşçiler, bin işçinin çalıştığı Merkez Çelik fabrikası önünde oturma eylemi yaparken "Yüzde 30 zamlı, 4 ikramiyeli sözleşme, hemen şimdi" taleplerini haykırdı.

Memduh Boydak işçilerle konuştu

Öğleden sonra, Boydak Holding binası önünde personelle konuşan Boydak Holding Yönetim Kurulu üyesi Memduh Boydak, “Bu demokratik tepkinin anlam bulabilmesi için birbirimizi dinleyebilmemiz lazım. Birbirimizi dinlersek sorunları çözebiliriz. Birbirimizi dinlemezsek sorunları daha da büyütebiliriz. Benim hem Boytaş yönetiminden hem sendikacı arkadaşlardan hem de insan kaynaklarıyla ilgilenen arkadaşlarımdan anladığım kadarıyla ortada bir yanlış anlaşılma var. Arkadaşlar yanlış anlaşılma şu; sendikanız 1,5-2 aydır bize yüzde 30 zam diye diretiyor. Bizim işimiz bu şirketleri sürdürebilir halde tutmak. Biz yüzde 30 zammı bir defalığına veririz ama 3 sene sonra, 5 sene sonra- 7 sene sonra ne yapacağız? Siz buradan nasıl emekli olacaksınız?” ifadelerini kullandı.

Memduh Boydak, “Eğer konuşmamı keserseniz aramızdaki iş barışı zedelenir’ diyerek, “Aranızda ekmek derdi olmayan insanlar varsa onlara lütfen hatırlatın. Arkadaşlar bırakın bir konuşayım ondan sonra ister işinizin başına gidin isterseniz başka türlü bir çözüm bulun. Demokratik tepkiyi iş kaybına yol açmadan yapmamız lazım. Sendikanın istediği yüzde 30 zam. Biz ise sosyal yardımlar dahil yaklaşık yüzde 10 zam teklifinde bulunduk. Yıllardır bu müzakereleri yapıyoruz. Bu müzakerelerin devam eden bir süreci var. Sendikanın teklifi orada bizim teklifimiz burada. Bu anlaşılmış durum falan değil. Sizi böyle gaza getiren insanlara mahal vermeyin. Burada anlaşılmış bir durum yok. Size yüzde 30 zam vermek önemli değil ama ondan sonra rekabet edemediğimiz takdirde yine aynı şeyler başımıza gelir” diye konuştu.

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Boydak ise, “Sizleri mağdur etmeyeceğiz arkadaşlar. Şimdiye kadar böyle karşımıza gelerek mi zam aldınız? Ben sizlerden daha çok gayret ediyorum daha çok maaş almanız için. İnanmazsanız yapacağımız bir şey yok. Lütfen gidin işlerinize başlayın. İnşallah önümüzdeki günlerde bu işler neticelenecek. Güzel şeyler olacak. Sizleri mahcup etmeyeceğiz” dedi. Ancak işçiler holding binası önünde beklemeye devam ediyor.

Boydak Holding’ten açıklama

Boydak Holding, yaşanan eylemler sonrasında yazılı bir açıklama yaptı. Boydak Holding’den yapılan açıklama şu şekilde:

“Bugün bazı internet sitelerinde ve basında yer alan haberler ile ilgili olarak kamuoyunu aydınlatma amacıyla bu açıklamayı yapma ihtiyacı duymuş bulunmaktayız.

Bağlı şirketlerimizden Boytaş A.Ş.’de toplu iş sözleşmeleri kısa bir süre önce başlamıştır. İlk görüşmelerde sendika yetkilileriyle yönetimimiz istişareler yapmış olup karşılıklı talepler dinlenmiştir.

Çalışanlarımızın bir kısmı dün yapılan ve henüz başlangıç aşamasında olan toplu iş görüşmelerini yanlış bilgiler sonucunda anlaşmaya varılmış gibi algılayarak tepkilerini dile getirmek için yönetim kurulu üyeleriyle görüşmek istemişlerdir.

Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Memduh Boydak, tepki gösteren gruba hitaben bir konuşma yapmıştır. Konuşmasında bazı bilgilerin çalışanlara yanlış aktarıldığını ve de yanlış anlaşmalara yol açtığını belirterek ücret görüşmelerinin henüz başladığını ve Şubat sonuna kadar sonuçlanmasının hedeflendiğini belirtmiştir. Görüşmelerde ortalama yüzde 9.7’ye tekabül eden işveren zam teklifinin kasıtlı olarak yüzde 3 olarak gösterildiğinin ve müzakerelerin halen devam ettiğinin altını çizen Memduh Boydak, konuşmasının devamında piyasa şartlarına göre geçmişte olduğu gibi yarın da çalışanlarını mağdur etmeyeceklerini ve onlar için en iyi oranı vermeye çalışacaklarını ifade etmiştir.

Boydak, en kısa zamanda konunun muhataplarıyla ikili görüşmeleri yaparak Şubat sonunda mutabakata varacaklarını yinelemiştir.”

Öz Ağaç-İş Sendikası açıklama yaptı

Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Merkezi, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada anlaşma yok diyerek şunları duyurdu:

 “Sendikamız ile Boydak Holding`e bağlı işyerleri arasındaki sözleşme görüşmelerimiz sürmektedir. Sendikamızla Boydak Holding arasında herhangi bir sözleşme imzalanmadığı gibi anlaşma da yapılmamıştır. Sözleşme görüşmeleri halen devam etmektedir. Bazı provakatif basın haberlerinde bildirilen %6 zam kesinlikle söz konusu değildir. Sendikamızın teklif tasarısındaki %30 zam ve 4 ikramiye+Kıdem Zammı konusundaki ısrarımız devam etmektedir. Kamuoyuna ve değerli üyelerimizin bilgisine saygıyla sunarız.”