BİR AÇIKLAMA, BİR TEŞEKKÜR

13.03.2015 10:50:53

Kayseri Şeker Fabrikası, ihaleye girip aldığı halde kendilerine devir-teslimi yapılmayan arsa adına yayımladığımız haber için 85 bin çiftçi adına teşekkür etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise, Benim bu konuda dahlim yok” dedi ama havada bi

 

  Şeker Fabrikası'nın 50 milyon TL bedelle ihaleden aldığı ancak hâlâ devir teslimi yapılamayan arsa, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Çelik'in neden bu kadar ilgi odağında?” sorusuna yanıt geldi ama tatmin etmedi.

 2006 yılında 1 TL bedelle Büyükşehir Belediyesi'ne satılan ve geçtiğimiz günlerde 50 milyon lira bedelle tekrar alınan ancak devir-teslimi hâlâ yapılamayan Şeker Fabrikası arsası ile ilgili yeni gelişmeler gündeme bomba gibi düştü. Dün  Çelik bu işin neresinde?” başlığı ile duyurduğumuz haberimiz gündemi meşgul ederken, yeni iddialar gündemi sarstı. Çelik'in söz konusu arsayla yakından ilgilendiği noktasında ısrar edildi.

Bu işin kaçarı göçeri yok”

Şeker Fabrikası'nın, şeker çıkış kapısı olarak bilinen arsa 2006 yılında Büyükşehir Belediyesi'ne Bölge Hastanesi yapılması için satılmıştı. 250 dönümlük arsa 1 TL bedelle, su fiyatına önce Büyükşehir Belediyesi'ne satılmış, oradan TOKİ'ye sonrasında ise Milli Emlak'a geçmişti. Buradan da Kayseri Terziler Ve Konfeksiyoncular İmalatçıları Esnaf Ve Sanatkârlar Odası'na geçmiş ve bu arsa üzerinde bir site kurulmasına karar verilmişti.  Fabrikanın büyümesini engelleyen bu araziyi TOKİ'nin ihaleye çıkarması üzerine de fabrika başvurmuş ve bu arsayı almaya hak kazanmıştı. Hüseyin Akay da ihale sürecini kamuoyuyla an be an paylaşmış, orası bizim ciğerimiz” diye nitelemişti. 1 TL gibi komik bir rakama satılan arsa, başka firmaların ihaleye girmemesi ile 50 milyon liraya tekrar alınmıştı. 20 Ocak'ta gerçekleştirilen ihale öncesi, bedel tutarı 50 milyonun da yatırılmasına rağmen, arsanın devir teslimi hâlâ yapılmadı. Aradan bunca zaman geçmesine rağmen devir-teslimin yapılmamış olması Defterdarlık'ta yapılan toplantı ile bağdaştırılmıştı. Deftedarlık'ta yapılan toplantıya Milli Emlak ve TOKİ ilgililerinin yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'in de katıldığını dün duyurmuştuk. Toplantıda söz konusu arsa ile ilgili konuşulduğu ve Mustafa Çelik'in Bu arsayı Kayseri Terziler Ve Konfeksiyoncular İmalatçıları Esnaf Ve Sanatkârlar Odası'na” verme yönünde tavır geliştirdiği ifade edilmişti…

 

Fazladan emlak vergisi alındı!

Mustafa Çelik'in Şeker Fabrikası üzerindeki etkisi arsa ile de sınırlı değil. Bir diğer iddiaya göre;  Kocasinan Belediyesi'nin, Şeker Fabrikası'ndan 4 milyon lira tutarında emlak vergisi tahsil ettiği öğrenildi. Ancak zaman içerisinde hesaplandığında bu ücretin yanlış tahsil edildiği ortaya çıktı. 2 milyon alacakken, 4 milyon lira isteyen Kocasinan Belediyesi haksız kazanç elde etti. Şeker Fabrikası da hesaplamalar sonucu, paranın yarısını geri istedi. Olayların bundan sonrası da tam bir fiyasko! Haksız kazanç elde eden Kocasinan Belediyesi, Çelik'in başkan olduğu dönemde fabrikaya gelen cevapta fazla tahsil edilen paranın gelecek dönemdeki mahpuslar yerine sayılacağı ifade edildi. 2 milyon tutarındaki bedel, gelecek yıllara yansıyacak. Ancak ihalede Şeker Fabrikası söz konusu arsayı almaya hak kazandığı halde devir-teslimi yapılamaması ve yarı katı kadar fazla emlak vergisi alınması akılları kurcalamaya devam ediyor.

Fabrikanın ciğerleri yok ediliyor”

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin, 9 Şubat'ta gazetemize verdiği röportajda bu arsanın ne kadar önemli olduğunu şu sözlerle aktarmıştı:

 

Bu 250 dönümlük arsa bizim Muhsin Yazıcıoğlu Nizamiye Çıkış Kapısı'nın yarısıyla, oradaki şeker ambarının bir kısmını içine alıyor. Orası başka birisi tarafından alınıp da oraya bir site falan yapıldığı takdirde, Kayseri Şeker Fabrikası'nın Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı'na çıkış kapası kapanıyor. Kayseri Şeker Fabrikası'nın nefes alma imkânı ortadan kalkıyor, ciğerleri yok ediliyor. Kayseri Şeker Fabrikası ile TOKİ'nin bir ihalesi vardı. Kayseri Şeker Fabrikası'nın bir liraya Büyükşehir Belediye'sine satılan 250 dönümlük arazisi vardı. Bu arazi Büyükşehir Belediyesi'nden Milli Emlak'a geçmiş oradan da TOKİ'ye devredilmiş. TOKİ'de bu araziyi satışa çıkardı. Bizde gittik ihaleye girdik. İhaleye bizden başka giren de olmadı. Muhammen bedel üzerinden geçerli teklifi verdik. 50 milyon tutarında bir ücret bu.”

Açıklama var ama ayrıntı yok!

  Gazetemizde dün yayımlanan haber sonrası, Şeker Fabrikası, 85 bin çiftçi adına objektif haberciliğimiz için teşekkür ederken, Büyükşehir Belediyesi'nden gelen açıklama ise kafaları karıştırdı. Belediye'nin Basın-Yayın biriminden yapılan açıklamada, Şeker Fabrikası arsasının devir teslimiyle ilgili yaşanan sürecin hiçbir aşamasında Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'in dahli söz konusu değildir” denildi. Fakat, Büyükşehir'de koltuğa oturan Çelik'in Şeker Fabrikası'nın söz konusu arsası için Deftertarlık'ta, TOKİ ve Milli Emlak yetkilileri ile bu konu üzerinde konuşup konuşmadığına dair hiçbir ifade olmaması kafaları karıştırdı.



Anahtar Kelimeler: BİR AÇIKLAMA BİR TEŞEKKÜR