BİR TÜRK BİR ARAP ETMİYOR

12.02.2015 10:44:09

Vuslat Kültür Ve Dayanışma Derneği Başkanı Vusala Taşhan, derneklerini aralık ayında kurduklarını söyleyerek Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkilere değindi.

Önceki gün Azerbaycan’ın Rusya’yla nota vermesini değerlendiren Vusala Taşhan,  “Rusya’dan bir grup öğrenci Karabağ’a Ermeni toprağı diye gelmiş, Azerbaycan da buna çok sert tepki verdi. Böyle vakalar ne yazık ki çok oluyor. Karabağ Azerbaycan toprağıdır bu böyledir, böyle kalacaktır. Şu anda Ermenistan’ın elinde olması bir şey ifade etmiyor. Rusya’nın Azerbaycan’a gelip, oradan Karabağ’a geçmesi lazımdı. Bu siyasi bir adımdır. Rusya’dan direk Ermenistan toprağı diye Karabağ’a gelmesi siyasi haksızlıktır. Bunun için Azerbaycan resmi bir adım attı, Rusya’ya nota verdi. Haklı bir davranış bu” diye konuştu.

“Ermenistan ateşkesi ihlal ediyor”

Ermenistan’ın ateşkes kurallarına uymadığını belirten Taşhan, “1994 yılından bire sözde Azerbaycan ile Ermenistan arasında ateşkes var. Ancak Ermenistan tacizden hiç kaçınmıyor. Ermeniler sınırda eğitimli sabotaj birliği kullanıyor. Sınır hattında bizi sürekli gözetliyorlar. Orada önüne kim gelmişse öldürüyorlar. Bu öldürülenler bazın çoban oluyor, bazen yöre halkı oluyor, bazen de asker oluyor. Ateşkesi sürekli bozuyorlar.  Azerbaycan’da bu olanlara kayıtsız kalmamak için, bunlara cevap vermek için ateş açıyor. Bunu mecburen yapmak zorunda kalıyor, aksi takdirde Ermenistan’ın sınırdan içeri girme tehdidi altında kalıyor. Ateşkese göre iki tarafında, ateş etmemesi gerekiyor ancak Ermenistan bunu sürekli ihlal ediyor” şeklinde konuştu.

“Ermenistan’ı bir kaşık suda boğarız”

Ermenistan’a destek olmasa bir avuç suda boğacak güçlerinin olduğunu belirten Taşhan, “Ermenistan ve Azerbaycan arasında Karabağ meselesini çözüme kavuşturmak isteyen 3. gruplar var. Ancak bunlar hiçbir işe yaramıyor.   Bu gruplar gidiyor Karabağ’da gözlem yapıyorlar. Atışma oldu umu olmadı mı onu kayda alıyorlar. O da işlerine nasıl geliyorsa öyle kaydediyor. Birisi Ermeni, diğer Avrupalı. Taraflı davranıyorlar yani.  Azerbaycan’da artık bu grupları önemsemiyor. Artık Türkiye ve Rusya ile görüşmelerini sürdürüyor. Stratejik komşumuz ağabeyimiz Türkiye’dir. Rusya’yla geçmiş bağımız var. Bu işin başında Rusya var çünkü Ermenistan’a destek veren Rusya’dır.  Karabağ sorunun çözülmesi için öncelikle Rusya tutumunu değiştirmeli, Azerbaycan’dan yana taraf almalıdır. Savaş çok kolay, zaten Ermenistan bir avuç yer. Onlar Avrupa ve Amerika lobilerinden çok büyük destek alıyorlar. Destek almasalar onları bir kaşık suda boğarız. Azerbaycan siyasi yönden çok büyük destek arıyor. Hukuki kurumlara başvuruyor” dedi. 

“Bugünkü iktidardan destek görmüyoruz”

Vusala Taşhan, Türkiye’nin Azerbaycan’a destek vermediğini söyleyerek, “Biz bugünkü iktidardan destek görmüyoruz. Çok basit sorunlara değinecek olursak, Azerbaycan ile Türkiye arasında bir iletişim sorunu var. Buradan orayı aramak çok pahalı, Avrupa’da her hangi bir yeri arasanız çok daha ucuz.  Bilet fiyatları çok pahalı, istediğin zaman gidip gelemiyorsun. İki devlet ağabey kardeş olarak bu sorunu çözemezse, siyasi anlamda hiçbir şeye nail olamaz. Türkiye’den tam destek göremiyoruz. Azerbaycan benim memleketim ama Türkiye ikinci vatanım. Vize sorununu da kaldırmalıyız.

“Biz Türkiye’ye güvenemeyiz”

Azerbaycanlılar burada çok yadırganıyor. Yabancı olarak görülüyor. Bir Arap, bir Azerbaycan Türkü’nden çok daha kıymetli. Bugünün iktidarına göre. Araplar bu ülkeye vizesiz girip çıkabiliyor. Araplara her türlü sığınma hakkı sağlanıyor, her türlü yardım yapılıyor. Ama bir Azerbaycan Türk’ü bu ülkeye her geldiğinde mağdur olur. Hangi kurumun kapısını çalarsa çalsın, o kapı yüzüne kapanır. Bu basit sorunlar bile aşılamadıkça biz Türkiye’ye güvenemeyiz. Halk kendi arasında birbirini çok seviyor, birbirine çok bağlı. Ama siyaset işin içine girince bu bağlılık gözlemlenemiyor. Siyaset iki yüzlülük ne yazık ki, bugün kardeşsin yarın baş düşmansın” ifadelerinde bulundu.

“ Azerbaycan benim memleketim ama Türkiye ikinci vatanım”

‘Bugünün iktidarı menfaatçi iktidardır’ diyen Vusala Taşhan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Azerbaycan’a sözde destek veriyorlar. İcraatta hiçbir atılım göremiyoruz. Azerbaycan’a sıfır destek veriyor. Recep Tayyip Erdoğan sözde yanımızda ama özde bir şey göremiyoruz. Durum böyle olunca siyasi anlamda da güvenemiyoruz. Bugün sırtına yaslıyorsun ama bir yolunu bulsa hemen kaçacak gibi. Bir ara neredeyse Ermenistan sınırını açıyorlardı, muhalif partiler izin vermedi. Ermenistan’la sınır açıldığı an onların ekonomisi düzelir. Zaten Ermenistan tüm parasını silaha yatırıyor. Her an savaş olacak gibi. Hâlâ bu durumdalar, Azerbaycan da hazır bekliyor mecburen. Azerbaycan bu yüzden kimseye güvenemiyor. Yanında bir Türkiye var, o da kaçtı kaçacak izlenimi veriyor. Azerbaycan benim memleketim ama Türkiye ikinci vatanım.”

“Doğaya can veriyoruz”

Dernek olarak projelerinden de bahseden Taşhan, “Hocamlı katliamı için. Talas’ta bulunan hocalı parkında bir etkinlik düzenleyeceğiz. Şu an nevruz için hazırlanıyoruz. Biliyorsunuz nevruz bizim yeniden dirilişimizi ifade eder. Onun için buğdayı yeşertmeye başladık biz. Avrupalılar Noel’da çamı keserken, bin buğday yetiştiriyoruz. Yani can veriyoruz. Yine bir huzur evi ziyaretimiz olacak. Biz bu dernekte tüm Türklerin haklarını savunmayı amaçlıyoruz. “ diye konuştu.

 Haber:Dilek Bolat