BİR ZAM DA SGK´DAN

29.09.2015 10:20:39

Günümüzde en büyük problemlerin başında gelen madde bağımlılığı. Bu maddelerin ilk sırasında yer alan ise sigara. Milyonlarca zararının bulunmasına rağmen kullanım yaşı son yıllarda ilköğretime kadar düştü.

 

 

 

O zararlardan bazıları şöyle:

Cilt karalığı ve yaşlı gösterme belirtileri. Dişlerin kirli ve pis görünümlü olması, dişeti hastalıkları. Ağız ve yutakta tat alma eksikliği, kanser riski. Gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma, ses tellerinin zarar göstermesinden başka kansere yakalanma ihtimalinin artması. Kalp ve damarların görmüş olduğu zarar ve tahribattan dolayı kalp krizi damar tıkanıklığı, tansiyon yükselmesi. Beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer). Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük. Burunda koku alma duygusu azalması. Akciğerlerde kansere yakalanma, bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıklar meydana gelmesi. Mide ve yemek borusunda kanama, ülser ve kanser oluşumunun artması. Pankreas kanseri riskinin artması. Kadınlarda rahim ve yumurtalıkta kısırlık, çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz, rahim kanseri gibi tehlikelerin oluşması. Ellerde, parmaklarda sararma, tırnaklarda, zayıflama görülmesi. Kemik ve iskeletlerde kemik erimesi meydana gelmesi. Kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklar oluşması. Kılcal damarlar, el ve ayaklardan başlayarak, kol ve bacaklara kadar tıkanıp bu organların kesilmesine kadar varan hastalıklar olması. Vücutta, yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma.

Liste bunun gibi uzayıp gidiyor. Bütün bunlara rağmen günden güne artan bağımlılığın önüne geçmek için zam yapılırken, bir darbe de SGK´dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) geldi.

Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte yapılması beklenen düzenlemeye göre, sigara satışlarından paket başına SGK payı alınacak. Sigara içenlerin içmeyenlere göre kronik rahatsızlıklara yakalanma riskinin daha yüksek olması ve bu pahalı tedavilerin SGK tarafından finanse edilmesi, yeni bir uygulamayı gündeme getiriyor. Düzenleme yasalaşırsa sigaralara paket başı 50 kuruş civarında SGK zammı yapılması bekleniyor. Böylece; Sosyal Güvenlik Kurumu´na ilave gelir kaynağı sağlanacağı gibi sigara tiryakilerinin muhtemel sağlık masrafları da paket paket tahsil edilecek.

Haber: Berna Utaş Utangan 



Anahtar Kelimeler: