Bazı işverenler BES´i kötüye kullanıyor

21.12.2017 16:10:28

Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Şahin, bazı işverenlerin Zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) sistemini kötüye kullanarak, işçilerden kesinti yaptığını ancak primleri yatırmadığını söyledi.

Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Şahin, bazı işverenlerin Zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) sistemini kötüye kullanarak, işçilerden kesinti yaptığını ancak primleri yatırmadığını söyledi. 
Daha önce bireysel olarak uygulanan BES´in 2017 yılı Ocak ayı itibariyle zorunlu hale getirildiğini hatırlatan Genel Başkan Şahin, bazı işverenlerin sistemi kötüye kullanarak işçilerden kesinti yaptığını ancak BES primlerini yatırmadığın ifade etti. İşverenlerin bunu yaparken, yaptırım olmamasını kullandıklarını dile getiren Genel Başkan Şahin, ?Şirketler, çalışanlardan bireysel emeklilik sigortası primini kesiyorlar, fakat bu kesintiyi anlaştığı sigorta şirketine yatırmıyorlar. Bunun sonucunda tabi ki çalışan mağdur oluyor. İşverenler bireysel emeklilik sigortası yaptıklarını mutlaka işverenlere bildirmeli ve bu bordroda gözükmeli. Daha sonra çalışan, hangi sigortaya ne kadar yatırıldığını görebilmeli. Aslında e-devlet üzerinden görüleceği ifade edildi ancak, henüz alt yapı hazırlanmadığı için çalışanlar bunu e-devlet üzerinden göremiyor? dedi.
Tüm-İş Konfederasyonu olarak, söz konusu sorunu yaşayan işçilerin hakkını savunmaya hazır olduklarını kaydeden Şahin, ?İşverenler binlerce çalışanının kesintisini, sigorta şirketlerine ve bankalara yatırmayarak menfaat elde etme durumundalar. Bu konuda devletin garantisi olmadığı için bir sıkıntı yaşayacak olan çalışan bir de burada hak kaybına uğruyor. Çalışanın maaşından kesintiler yapılıyor ama sigorta şirketlerine yatırılmıyor. Biz, Tüm-İş İşçi Sendikaları Konfederasyonu olarak, hukuki olarak tüm çalışanların haklarını aramaya ve bunu ihlal eden tüm şirketlere suç duyurusuna bulunmaya hazırız. Sadece bilgilendirilmemiz yeterli. Çalışanın da bunu öğrenmesi için bordrosuna bakıp, hangi sigorta şirketiyle anlaşıldığını sorup ona müracaat edip sigortasının yatırılıp yatırılmadığını öğrenmesi ve yatırılmıyorsa Tüm-İş İşçi Sendikaları Konfederasyonuna müracaat ederek haklarını aramasını öneriyoruz? ifadelerini kullandı.
Genel Başkan Şahin, Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı ve SPK başta olmak üzere, konuyla ilgili denetleme yetkisi bulunan bazı kurumların, denetleme yetkilerini kullanmaları ve işçilerin mağdur edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.