BAYILTAN 1 MAYIS

2.05.2015 09:56:44

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Başkanı Kıvılcım Akdağ, kalp rahatsızlığı nedeniyle, fenalaşarak yere yığıldı. Akdağ'a ilk müdahaleyi, CHP milletvekili Doktor Çetin Arık ile aday adayı Doktor Ziya Al

 

4 bin kişi katıldı

 

Yaklaşık 30 sivil toplum kuruluşu, siyasi parti çeşitli güzergâhlardan gelerek Mimarsinan Parkı'nda toplandı. DESK, Eğitimsen ve KİSK önderliğinde toplanan yaklaşık 4 bin kişi hep bir ağızdan şarkılar söyleyerek halay çektiler. Hep bir ağızdan sloganlar atıldı. Su, simit ve bayrak satıcıları ise 1 Mayıs'ta yine iş başındaydı.

 

Sıkı güvenlik önlemleri alındı

 

Polisin sıkı güvenlik önlemleri aldığı gözlemlenirken yaklaşık 500 polis görev başındaydı. Parka giriş çıkışlarda barikat ve arama noktaları kuruldu. TOMA ve ambulanslar park yakınlarında hazır bulundu. Sıkı güvenlik önlemleri alınan eylemde, hiçbir olay yaşanmadı.

Partiler de oradaydı!

 

CHP, HDP ve Emek Partisi de 1 Mayıs kutlamalarına kalabalık bir şekilde katıldı. CHP parti önünde eğitim sen ile birleşerek kutlama alanı olan Mimarsinan Parkı'na yürüdü. Parti önünde pertililer ile milletvekili adayları Aşkın Genç ve Mustafa Utku Sarı halay çekti.  Sloganlar, şarkılar ve marşlar eşliğinde yürüyen kalabalığa CHP seçim aracı eşlik etti. CHP milletvekili adaylarının da hazır bulunduğu kutlamaya, milletvekili adayı Feyzullah Keskin toplantısı nedeniyle katılamadı.

 

Mimarsinan Parkı dışında toplanan yaklaşık 30 sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti yine sloganlar eşliğinde kutlama alanına giriş yaptı. Taksim'de yaşanan olayların Kayseri'de yaşanmaması sevindirici bulunurken, pankartlar, bayraklar ve dövizler görsel şölen yaşattı.  Eğitimsen ve Kesk sözcülerinin sunuculuk yaptığı kutlamada, STK ve siyasi partilerin parka girişleri coşkulu oldu. Ellerinde bayrak ve flamalarla 1 Mayıs'a kutlayan yaklaşık 4 bin kişi `Haziran güneşi AKP`yi yakacak`, `1 Mayıs işçinin emekçinin bayramı`, ‘Gün gelecek, devran dönecek, 70'lerin hesabı sorulacak', Berkin Elvan ölümsüzdür' sloganları attı.

Kutlamalar bugüne kadar 70'lerde ve Gezi olaylarında hayatını kaybeden gençlerin isimlerinin okunmasıyla başladı. Ardından 4 bin kişi bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu sonrası kutlamalara katılan sivil toplum kuruluşları önderleri açıklamalarda bulundu. En çarpıcı açıklamayı ise KESK Dönem Sözcüsü Ulaş apaydın yaptı. Apaydın, Belediyeden 1 Mayıs kutlamaları için parkı talep ettik. Onlar parkı açacaklarını ancak ses sistemini vermeyeceklerini söylediler. Bizden korkmasınlar” dedi.

 

1 Mayıs kutlamalarında CHP Kadın Kolları Başkanı Kıvılcım Akdağ, kalbine yenik düştü. Kalp hastalığı olan Akdağ, sıcak ve kalabalığın etkisiyle kalbi sıkıştı. Tansiyonu 16'ya yükselen Akdağ'a ilk müdahaleyi CHP milletvekili adayı Çetin Arık ile aday adayı Ziya Alp Köse yaptı. Ardından alana gelen sağlık görevlileri Akdağ'a müdahale ederek, Çetin arık'ın görev yaptığı Özel Erciyes hastanesine kaldırıldı.

 

1 Mayıs  1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları konserle sona erdi.

 

 

Bir şölen bir bayram içerisinde kutlanan 1 Mayıs'ta peki katılımcılar neler hissetti… 

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Başkanı İshak Tacar, İşin aslı yağmur biraz bizi engelledi. Katılım daha çok olacaktı ama olmadı. Memlekete kutlu olsun emekçi arkadaşlara kutlu olsun. Onlar için buradayız özelliklede basın emekçilerine kutlu olsun”

 

Devrimci 78'ler Federasyonu Kayseri Temsilcisi Tayfun Gökay, Biz 1 Mayıs kutlamalarının daha da coşkulu olmasını beklerdik, her yer bizin için Taksim, her yer direniş. Taksim direnişine burada devam edeceğiz. Kayseri halkından katılımın biraz daha fazla olmasını beklerdim. Burada bir olay çıkacağını tahmin etmiyorum. Taksim açılacak, taksim bizim 1 Mayıs alanı olarak.”

Çıra sanat atölyesi Uygur Orhan, 1 Mayıs işçiliğin emekçiliğin en güzel bayramı. Bugün sanatçılar olarak kiraz halk ekibi olarak buradayız. Sanat halkımızındır. Bu her zaman olması gereken özlediğimiz düşlediğimiz tabloydu. Destek veren tüm ekiplere teşekkür ediyorum.”

 

Hacı Bektaşı Veli Derneği Başkanı Sadık Genç, Artık emek hareketine emekçilere yönelik saldırılar iş kazaları başta olmak üzere, kölelik sisteminin hâkim olduğu ülkede bu olağan tepki ile ben 50 küsur yaşındayım yaklaşık 30 yıldır da katılırım 1 Mayıslara ilk defa böyle bir coşku görüyorum. Arzu ettiğimiz bir görüntü çünkü mücadele ortak hepimizin mücadelesi bu anlamda da bütün partilerin sendikaların örgütlerin bir arada oluşu da memnuniyet verici. Talepler bir mücadele bir bu anlamda burada olmaları gayet doğal.”

 

CHP İl Başkanı Mustafa Ayan, Emeğin bu kadar hırpalandığı bu kadar ayaklar altına alındığı bir dönemde insanların hassasiyetidir bu. Asgari ücret neredeyse bir yardım parası olamayacak düzeyde. İnsanlarımızın tepkisidir bu.”

 

CHP birinci sıra milletvekili adayı Çetin Arık, bütün işçi ve emekçilerimizin 1 Mayıs'ını kutluyoruz. Coşkuyla geçiyor. Siyasi iktidar yolsuzlukları, önün keseceğisz diyenler kendi kendilerin akladılar. Tüm bunlara rağmen bizler umudumuzu yitirmeyeceğiz. Buradaki kalabalık, buradaki gençler yeni Türkiye'nin sahipleri.”

 

CHP üçüncü sıra milletvekili adayı Aşkın Genç, İşçi ve emekçilerin hakkını savunan tek parti Cumhuriyet Halk Partisi'dir. İnşallah 8 Haziran sabahı CHP iktidarına uyanıp, işçi ve emekçilerin hak ettiklerini vereceğiz.”

 



Anahtar Kelimeler: BAYILTAN 1 MAYIS