BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’TAN MİMAR SİNAN’A YAKIŞIR PROJELER

9.04.2020 12:13:00

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Mimar Sinan Müzesi ve Sinanlı Kentler Birliği için çalışmalarını sürdürüyor.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Osmanlı padişahları Kanuni Sultan Süleyman, 2. Selim ve 3. Murat dönemlerinde başmimar olarak görev yapan Mimar Sinan’ın izinden gitmeye devam edeceklerini belirterek, “İki önemli projemiz Mimar Sinan Müzesi ile Sinanlı Kentler Birliği yönelik çalışmalarımız eşsiz dehaya yakışacak şekilde sürdürülüyor” dedi.

Başkan Büyükkılıç, 9 Nisan Mimar Sinan’ı Anma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, kadim medeniyetimizin tüm ihtişamını gözler önüne seren ve inşa ettiği eserleri yüzlerce yıl sonra dahi tüm haşmetiyle ayakta duran Mimar Sinan’ı rahmet ve dua ile andığını belirtti.

Eşsiz deha Mimar Sinan’ın evinin bulunduğu Melikgazi ilçesinde 4 dönem belediye başkanlığı yaptığını ve özel önem verdiği Mimar Sinan ile ilgili 2 önemli projeyi kamuoyuna açıkladığını hatırlatan Başkan Büyükkılıç, Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde de bu projeleri hayata geçirmek için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

Mimarlık tarihinde Mimar Sinan'ı özel kılan ve başmimar yapan unsurun, "İnsan temelli özgün mimari anlayışı" olduğuna dikkati çeken Başkan Büyükkılıç, insanı mekândan ayrı düşünmeyen medeniyet anlayışımıza inşa ettiği eserlerle katkı sağlayan Mimar Sinan’ın çok özel bir değer olduğunu ve bunu gelecek nesillere aktarmanın da önem taşıdığını ifade etti.

 

MİMAR SİNAN MÜZESİ

Memleketi Ağırnas’ta bulunan Mimar Sinan Evi’ni müzeye dönüştüreceklerini belirten Başkan Büyükkılıç, ilk etapta restorasyon çalışmalarının yapılacağını, teşhir ve tanzimin ardından müze olarak ziyarete açılacağını bildirdi.

Yeni neslin Mimar Sinan’ın izinden gitmesi ve eşsiz dehasından yararlanmasının da öncelikleri arasında olduğunu vurgulayan Başkan Büyükkılıç, “Bu amaçla aynı yerde atölye çalışmalarının yapılacağı bir alan hazırlıyoruz. Bu sayede mimarlarımız, öğrencilerimiz, tasarımcılarımız ve sanatçılarımız çalışmalarını rahatlıkla yapabilecekler” dedi. 

 

SİNANLI KENTLER BİRLİĞİ

 

Başkan Büyükkılıç, camiden medreseye, darüşşifadan suyolu kemerine, köprüden saraya, hamamdan kervansaraya 477 eseri, mühendislik ile estetiği buluşturma hüneriyle inşa eden Mimar Sinan'ın her bir eserinin izini sürdüklerini ve yurt içi ve yurt dışı temas halinde olduklarını belirtti.

İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları ile yazışmaların sürdürüldüğünü ve önemli bir aşama kaydedildiğini dile getiren Başkan Büyükkılıç, yazışmaların tamamlanmasıyla “Sinanlı Kentler Birliği”nin kurulacağını ve Mimar Sinan ruhunun ilelebet yaşatılacağını söyledi.

 

“MİMAR SİNAN’I YİNE ANACAĞIZ”

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında Mimar Sinan’ın Anma Günü etkinlikleri düzenleyemediklerini ifade eden Başkan Büyükkılıç, “Bu demek değil ki etkinlik yapmayacağız. Tüm dünyayı sarsan salgın riskinden ülkemiz ve şehrimiz kurtulduğunda Koca Sinan’a yakışır anma günü etkinliğimizi yine yapacağız.” dedi.

Başkan Büyükkılıç, açıklamasının sonunda, “Üç kıtada eserleri olan, bir asırlık ömrüne 477 eser sığdıran bir dâhinin torunu olmanın gururunu yaşıyoruz. Eşsiz dehayı bir kez daha rahmet ve dua ile anıyorum” ifadesini kullandı.