AYM´nın kararına Şehit Aileleri Dernekleri tepki gösterdi

4.08.2019 10:21:41

Barış Bildirgesine imza atan 10 akademisyenin terör propagandası yapma suçundan cezalandırılmaları ile ilgili olarak ´Hak ihlali´ kararı veren Anayasa Mahkemesi´ne Kayseri, Kırşehir ve Niğde´deki şehit aileleri tepki gösterdi.

Barış Bildirgesine imza atan 10 akademisyenin terör propagandası yapma suçundan cezalandırılmaları ile ilgili olarak ´Hak ihlali´ kararı veren Anayasa Mahkemesi´ne Kayseri, Kırşehir ve Niğde´deki şehit aileleri tepki gösterdi. 
Kayseri Şehit Aileleri Derneği Başkanı Yılmaz Üçkan, Anayasa Mahkemesinin sözde barış bildirisini imzalayanlar hakkında verdiği hak ihlali kararı hakkında açıklamalarda bulundu. ?Sözde ?Barış Bildirisi´ne imza atan kendilerini akademisyen olarak tanıtan bu kendini bilmezler hayatlarını şehit ve gazilerimize borçludur? diyen Üçkan, kendilerini akademisyen olarak tanıtan bu kişilere haklarını helal etmeyeceklerini belirtti. 
Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu kararın kendilerini derinden üzdüğünü belirten Kayseri Şehit Aileleri Derneği Başkanı Yılmaz Üçkan, ?Geçmiş tarihlerde kendilerini akademisyen olarak tanıtan bir grup kendini bilmez vatanın bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve veren şehitlerimize ve gazilerimize hakaret niteliğinde bir açıklamada bulunmuşlardı. Biz bu konunun takipçisi olmuştuk. Her türlü yaptırım eylemi için de elimizden geleni yaptık. Bu kendini bilmezler hayatlarını kimlere borçlu olduğunu bilmedikleri için birilerinin sözcüsü ya da maşası konumunda olanlar ve kendilerini akademisyen olarak ifade edenler yanılıyorlar çünkü eğer bu vatanın, bayrağın ve ezanın sayesinde varlıklarını sürdüremediklerini biliyorlarsa bizden değillerdir. Kimin adına çalışıyorlarsa veya kimin adına ifadelerini açıklıyorlarsa oraya gitsinler. Bu konuda da Anayasa Mahkemesinin bir açıklaması oldu. Özellikle hak ihlali konusunda bir şeyler olduğu söylendi bu da bizi derinden üzdü. Anayasa Mahkemesi ki bu ülke için canını ve kanını verenlerin sayesinde varlar. Anayasa Mahkemesinin üyeleri de onlar sayesinde varlığını sürdürebiliyor. İsterdik ki sayın üyelerimiz biraz vatan, millet ve bayrak konusunda daha hassasiyetli düşünmeleri ve kararını verirken tarafsız olarak bu vatan için can ve kan verenlerin hakkını savunma konusunda karar vermelerini beklerdik. Biz kendilerini akademisyen olarak tanıtan ve bu bildiriyi yayınlayan kişileri kınıyoruz? diye konuştu. 
Her türlü düşünce özgürlüğüne saygılarının olduğunun altını çizen Üçkan, ?Bu vatan için canlarını feda eden şehitlerimize yönelik hakaret gibi düşünceler düşünme özgürlüğü değil vatan hainliğidir? diyerek sözlerine şöyle devam etti; 
?Düşünce özgürlüğü tabii ki bizim için olmazsa olmaz ama düşünebilmek için de vatan, bayrak ve ezan şart. Çünkü eğer bir vatanın ve bayrağın yoksa düşünce özgürlüğü gibi bir tanım da kullanamazsınız. Her türlü düşünce özgürlüğüne saygı gösteriyoruz ama vatanına ve bayrağına hakaret edici veya bu vatan için fedakarlık etmiş şehitlerimize hakaret gibi düşünceler olduğu zaman bu düşünce özgürlüğünden çıkar ve vatan hainliğine girer. Bu akademisyen denilen kişiler vatan hainlerini övecek şekilde açıklama yapmışlardır. Bilsinler ki şuanda onların bile konuşma durumları dahi şehit ve gazilerimiz sayesindedir. Herkes hakkını helal etse dahi biz onlara hakkımızı helal etmeyeceğiz bunu böyle bilsinler. Bunun hesabını da hem bu dünyada hem de diğer dünyada soracağız.? 

Mutlu Kılıçaslan: "AYM´nin skandal kararını ve açıklamasını talihsizlik olarak değerlendiriyoruz" 
AYM´nin skandal kararına Kırşehir Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mutlu Kılıçaslan, "Barış bildirisi adı altında düzenlenen bildiri ile devlet suçlanamaz"diye tepki gösterdi. 
Dernek Başkanı Kılıçaaslan, açıklamasında, "Terör ve Terörler mücadele devlet politikasıdır. Biz Kırşehir Şehit Aileleri Derneği üyeleri olarak AYM´nin skandal kararını talihsizlik olarak değerlendiriyoruz. Şehit Aileleri, siyasi malzeme yapılamaz ve terör konusu da olamaz. Barış bildirisi adı altında düzenlenen bildiri ile devlet suçlanamaz" dedi. 

Ömer Demir: "Hiç kimsenin şehit ailelerinin içini sızlatmaya hakkı yoktur" 
Niğde Şehit Aileleri Derneği Başkanı Ömer Demir, Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu´nun, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" olarak adlandırılan metne imza atan bazı akademisyenlerin, "terör örgütü propagandası yapma suçundan cezalandırıldıkları" gerekçesiyle yaptıkları bireysel başvuruda verdiği hak ihlali kararının tekrar gözden geçirilip düzeltileceğine inandığını söyledi. 
Anayasa Mahkemesinin (AYM) 2016 yılında hendek operasyonları sırasında devleti katil olmakla suçlayan ve bildiri yayınlayan akademisyenlerle ilgili verdiği ?Hak ihlali? kararına şehit aileleri tepki gösterdi. 
Demir, hiç kimsenin ve hiçbir kurumun, bu vatana bedel ödeyen kahramanların, şehit analarının, şehit babaları, şehit eşleri ve şehitlerimizin kıymetli evlatlarının içini sızlatmaya hakkı yoktur. Şehit aileleri adına bu kararı kınıyoruz? ifadesini kullandı.