Av. Dursun: ?Türk Milleti devlet ve adalet bir arada olmadan, asla yaşayamaz?

5.04.2018 13:58:30

Kayseri Baro Başkanı Av. Cavit Dursun, ?Türk Milleti, iki şey bir arada olmadan, asla yaşayamaz. Birincisi "Devlet", ikincisi ise "Adalet"tir. Bunlardan birisi yoksa, ikincisi de yok demektir? dedi.

 
 Kayseri Baro Başkanı Av. Cavit Dursun, ?Türk Milleti, iki şey bir arada olmadan, asla yaşayamaz. Birincisi "Devlet", ikincisi ise "Adalet"tir. Bunlardan birisi yoksa, ikincisi de yok demektir? dedi. 
5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Kayseri Barosu Başkanlığı´nca bir dizi etkinlik düzenlendi. Baro Başkanı Av. Cavit Dursun, Kayseri Baro Başkanlığı Konferans Salonu´nda basın açıklaması yaptı. Dursun´un Yönetim Kurulu ile birlikte yaptığı basın toplantısını çok sayıda avukat da takip etti. 
?En değerli hazinemiz ve asli gücümüz, Milli Birlik ve Beraberliğimizdir? 
Av. Cavit Dursun görev yaptığı ve yapacakları süre içerisinde, Cumhuriyetin kurucu değerlerinin, Anayasanın 2. maddesindeki bütün ilkelerinin, Türk Vatanı, Türk Milleti, Hukuk Devleti, Hukukun Üstünlüğünün, Yargı Bağımsızlığı ve Savunma Hakkı ilkeleri ile vatandaşlık kavramının vazgeçilmezleri olduklarının altını çizerek, ?En değerli hazinemiz ve asli gücümüz, Milli Birlik ve Beraberliğimizdir. Milli birlik ve beraberliğimizi ayakta tutacak şey, ne etnik kökenlerimiz, ne mezheplerimiz, ne siyasi görüşlerimiz ve ne de bireysel çıkar ve menfaatlerimizdir. Milli birlik ve beraberliğimizin çimentosu, Hukuk Devleti ilkesi, bağımsız yargı, güçlü savunma ve Vatandaşlık bilincidir? diye konuştu. 
?Savunmanın olmadığı bir yargı, engizisyondur, yargısız infazdır? 
Bir milletin ancak kendilerini bu milletin evlatları sayıp, bu uğurda canı pahasına birlikte hareket ettikleri müddetçe millet olduklarını vurgulayan Dursun, şöyle konuştu: ?Bu bilinçteki en büyük millet de, Türk Milletidir. Türk Milleti ; iki şey bir arada olmadan, asla yaşayamaz. Birincisi "Devlet", ikincisi ise "Adalet"tir. Bunlardan birisi yoksa, ikincisi de yok demektir. Kuvvetler ayrılığı prensibinde yasama, yürütme ve yargı 3 eşit erktir. Ancak yargı erki, eşitler arasında birincidir. Yargı erkini oluşturan iddia, savunma ve karar saç ayağında ise, Yargıyı adil, insani, ahlaki, kabul edilebilir ve hukuki yapan ise Savunmadır. Savunmanın olmadığı bir yargı, engizisyondur, yargısız infazdır. Bu nedenle yargı erkinin olmazsa olmazı bağımsız ve güçlü savunmadır. İşte bu yüzden, dünya hukuk tarihine geçen iddianameler yoktur. Dünya hukuk tarihine geçen savunmalar vardır. Hukukun tarihi, gerçekte savunmanın tarihidir.? 
?OHAL kaldırılmalı, KHK´lar sistemi iptal edilmeli? 
Başkan Av. Dursun, OHAL´in kaldırılıp, KHK´ların sisteminin iptal edilip, kurumların güçlendirilmesi gerektiğini savunarak, ?Yargının erkliği, hakimlik teminatı, tayin, atama, liyakat, ehliyet, yükselme ve ünvanlı görevler noktasında, yargı mensupları, 2010 öncesi HSYK dönemini adeta mumla arar hale gelmişlerdir. Düşünce özgürlüğü, eleştiri hakkı ve adil yargılanma noktasında oluşturulmaya çalışılan korku imparatorluğundan, çok geç olmadan ve bir an önce vazgeçilmelidir. Düşünce özgürlüğü olmadan, bilimde, sanatta, kültürde, eğitim ve adalette bir arpa boyu bile yol alamayız. Kurumların güçlü olmadığı, devlet ve adalet olgusunun zayıfladığı, alın teri, emek, liyakat ve ehliyete değer verilmeyen, torpil, adam kayırma, yolsuzluk ve usulsüzlük görüntüsünün ağır bastığı toplumlar yavaş yavaş çürür. Bütün bu nedenlerle, OHAL kaldırılmalı, KHK´lar sistemi iptal edilmeli, kurumlar güçlendirilmeli, Yargı ve Savunma önündeki tüm engeller kaldırılmalı, Kuvvetler ayrılığı ilkesi korunmalı, denge ve denetleme mekanizmaları kurulmalı, meclis iradesine üstünlük tanınmalı, Yargının erkliği güçlendirilmeli ve yargısal konuların tamamı, doğrudan yargı kurumlarına bırakılmalıdır? ifadelerini kullandı. 
?Kutsal savunma hakkı ; insanımızın ve milletimizin hakkıdır? 
?İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın anlayışı ; hukuk devleti ilkesinin gereğidir. Hukukta, yargıda, devlette ve savunma hakkı da insanlarımız içindir´ diyen Dursun, açıklamasında ?İşte bu nedenlerle, tüm halkımızı bütün bu kavramlara, kurumlara ve değerlere sahip çıkmaya çağırıyorum. 5 Nisan Avukatlar Günü, avukat bireyler olarak bizim değil, her şeyden önce halkımızın ve Türk Milletinin günüdür. Zira, kutsal savunma hakkı ; insanımızın ve milletimizin hakkıdır. 5 Nisan, halkımızın ve Milletimizin savunma, hukuki güvenlik ve hukuki huzur hakları ile kendilerinin, ülkelerinin ve çocuklarının geleceklerinin teminatı olan gündür. 5 Nisan demek, savunma hakkı, adil yargılanma hakkı, hukuki huzur, hukuki güvenlik ve geleceğe güvenle bakmak demektir. Bütün bu nedenlerle, tüm halkımızın, milletimizin ve onların ; yani halkın ve hakkın temsilcileri olan avukatlarımızın, 5 Nisan´larını kutluyorum? şeklinde konuştu. 
Dursun´un basın açıklamasının ardından Baro Başkanlığı´nda açılan sergi gezilip, avukatlara kokteyl verildi.