AT GİTSİN!

13.04.2015 10:51:07

7 Haziran seçimlerine sayılı günler kala her partinin oy oranı olarak uçuk kaçık rakamlar vermesi kamuoyunda farklı yorumlar yapılmasına neden oldu.

 

7 Haziran Pazar günü yapılacak 25. Dönem milletvekili seçimleri öncesi her parti sandıktan çıkacak oy oranını kendilerine göre açıklıyor. Kamuoyunda algıyı yönlendirmek için yapılan araştırmalarda birbirinden uçuk rakamlar ortaya çıkıyor. Partilerin telaffuz etiği rakamlar ise yüzdelik sınırı fazlasıyla aşıyor.

Halaçoğlu, Yüzde 41 oy alacağız”

Milliyetçi Hareket Partisi grup başkanvekili ve Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu 7 Haziran'da MHP'nin Türkiye genelinde yüzde 41 oy alacağını duyurdu. Halaçoğlu'nun yüzde 41 açıklaması kamuoyunda ‘fena halde ilginç' bulunuyor.

İktidar Partisi ise kamuoyunda kan kaybetti söylemlerine aldırış etmeden yüzde 50 oy alacaklarını söylüyor. Ancak son yapılan anketler işin iç yüzünün böyle olmadığının da habercisi.

CHP yüzde 40 oy bekliyor

Cumhuriyet Halk Partisi de seçime ‘millet için alkışlıyoruz' propagandası ile dikkat çekici bir başlangıç yaptı. Birçok ilde ön seçim ve eğilim yoklaması yapan CHP de yüzde 35 ile 40 arasında oy bekliyor.

İlk kez seçime parti olarak girecek olan Hakların Demokratik Partisi'nin (HDP) ise, kamuoyunda seçim barajı olan yüzde 10'u aşıp aşamayacağı yönünde tartışmalar yapılırken, kendileri yüzde 12 oy alacaklarını ilan ettiler. Bugüne kadar her seçimde, güçlü oldukları illerden bağımsız aday profilinde giren HDP, hiçbir yerel ve genel seçimlerin hiçbirinde yüzde 10 barajını aşan rakamlara ulaşamadı.

BBP ve SP ittifakı yüzde 15 hedefinde

7 Haziran seçimlerinde ittifak grubu olarak adlandırılan Büyük Birlik ve Saadet Partileri de 8 Haziran sabahına yüzde 15 oy oranıyla uyanacaklarını her yerde söylüyorlar. 2015 seçimlerinin kamuoyunda en büyük ilgiyi gören Vatan Partisi de yüzde 5 oy oranı alacaklarını dile getiriyor.

Tüm bu soruların cevabı 8 Haziran sabahı netleşirken, partilerin oy oranı rakamları yüzdelik dilime sığmıyor.  Partilerin söyledikleri toplamda 163 rakamına ulaşıyor. Yüzdelik dilimden 163 çıkması kamuoyunda oldukça ilginç bulunuyor.

Anketler ne diyor?

2012 genel seçimlerini ve 2014 yerel seçimleri sonuçlarını en yakın bilen GENAR araştırma merkezinin sonuçları ise partilerin söylediklerinden bir hayli farklı. GENAR'a göre; AK Parti yüzde 48,2`lik oy oranıyla ilk sırada yer alıyor. AK Parti`nin hemen arkasında yüzde 25 ile CHP yer alırken MHP yüzde 14 oy bandında yer alıyor. Seçime parti olarak gireceğini açıklayan HDP`nin oy oranı ise yüzde 9 olarak gözüküyor.

(Haber: Dilek Bolat)

 



Anahtar Kelimeler: AT GİTSİN!