ARIK EMEKÇİLERİN SESİ OLDU

17.02.2016 20:57:05

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, kamuoyunda ?kölelik yasası´ olarak bilinen ve emek örgütlerinin tamamının karşı çıktığı Özeli İstihdam Büroları (ÖİB) ve Uzaktan Çalışma Hakkında Kanun Tasarısına karşı çıktı. Aynı konunun 200

 

Özeli İstihdam Büroları (ÖİB) ve Uzaktan Çalışma Hakkında Kanun Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu´nda görüşüldü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu´nun da katıldığı komisyon toplantısında söz alan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, yasa tasarısına karşı çıktı. Yasa tasarısının oldubittiye getirildiğinin altını çizen Arık, ?Sendikaların, işçi temsilcilerinin, muhalefet partilerinin görüşü alınmaksızın, tepeden inme yaklaşımla hazırlanan, yine oldubittiye getirilen, ben yaptım oldu mantığı ile hazırlanan bu tasarıya karşı olduğumuzu vurgulamak isteriz. Dünyanın en zengin yüzde 1´inin servetinin, dünya nüfusunun geriye kalan yüzde 99´unun servetin eşit olduğu, en zengin 62 milyarderin servetinin dünya nüfusunun en yoksul yüzde 50´sinin servetine denk geldiği, küresel kapitalizmin yarattığı eşitsizliklerin giderilmesi gerekirken sizin getirdiğiniz tasarı bu eşitsizliği daha da derinleştirecek, emekçi sınıfları yoksulluğa, güvencesiz, ağır ve sağlıksız çalışma koşulları ile yoğun sömürüye mahkum edecektir? dedi.

Söz konusu yasasın köle ticaretinden başka bir anlamı olmadığını ifade eden açıklamalarını şöyle sürdürdü: ?Ne iş olsa yaparım diyen çaresiz insanların sorunlarına kör bakmaya devam ediyorsunuz. Bu yasa kesinlikle işsizliğin çözümü olmayacak. Diyorsunuz ki, ?İş gücü piyasasında yer alan kişilerin istihdam ve gelir güvencesinin sağlanması hedeflenmektedir´  Gerçekten buna inanıyor musunuz? Madem gelir güvencesi olacak, o zaman sizin VİP torpilli çocuklarınızı çalışsın bu işlerde? Hani önce özel kalem olarak işe başlatıp, ardından da kıyak yerlere terfi ettirdiğiniz VİP Torpilli çocuklarınız. Tabii halkın çocuklarına gelince kölelik, sizin çocuklarınıza gelince kıyak atama? Sonra çıkıp adaletten, kalkınmadan söz ediyorsunuz. Sizin adaletiniz de kalkınmanızda nalıncı keseri ?Hep bana hep bana?´

Sayın başkan, değerli komisyon üyeleri 2009 yılında bu tasarı gündeme geldiğinde AKP´nin kurucusu, dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül, ?İşçinin emeğinin istismarı, insan onuruna yakışmayan durumların doğmasına yol açabilir´ diyerek veto hakkını kullanmıştı. Peki, ne değişti? Neden AKP yeniden emeğin istismarına, insan onuruna yakışmayan durumların doğmasına sebep olacak bu yasayı gündeme getirdi. Görülen o ki bir kez daha halkı kandırmak yandaşlarınızı kalkındırmak için harekete geçtiniz. Kanun gerekçesinde kullandığınız süslü sözlerin gerçeği yansıtmadığını sizlerde çok iyi biliyorsunuz. Bu yasa kesinlikle işsizliğin çözümü olmayacak!?

Kiralık işçilik ile birlikte başta kiralık işçiler olmak üzere genel anlamda emekçilerin büyük hak kayıplarına uğrayacağını ifade eden arık, şunları söyledi:

Yasa tasarısı ile kiralık işçilerin yıllık izin hakkı yok sayılacaktır. Kiralık işçiler sendika, grev ve toplu sözleşme haklarını kullanamayacakları için sendikal güvenceden yoksun kalacaklardır. Tasarıyla kiralık işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı hakları fiilen ortandan kaldırılmış olacaktır.

Mevcut iş ilişkisinde dahi ciddi işçi alacakları sorunları yaşanırken, Özel İstihdam Büroları aracılığı ile ücret ödemesinin yeni mağduriyetler yaratması kaçınılmaz olacaktır. Tasarıda işçi kiralayacak Özel İstihdam Bürolarının 200 asgari ücret tutarında tazminat yatırılması öngörülüyor. Bürosu dışında başkaca bir mal varlığı zorunluğu olmayan Özel İstihdam Büroları, işçi alacaklarının ödemez ise ne olacak? Bu tazminat neye yetecek? Özel İstihdam Bürolarının iflas etmesi, faaliyetlerine son vermesi durumunda işçi alacakları ne olacak? Kiralık işçilerin sosyal güvenlik haklarında da ciddi sorunlar yaşanacak. Sadece çalıştıkları sürece prim ödeyeceğinden işçinin emekli olması neredeyse imkansız olacak? Kiralık işçilerin, çalışmadığı sürece kendilerinin ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmalarında da ciddi sorunlar olacak. Bir diğer sorun ise işsizlik sigortasından da yararlanamayacaklar. Düzenli çalışmadıkları için işsizlik sigortasının koşullarını yerine getiremeyecekler.?

 



Anahtar Kelimeler: ARIK EMEKÇİLERİN SESİ OLDU