ANADOLU ÇÖL OLMASIN!

20.02.2015 13:14:52

Kayseri Şeker Anadolu'nun verimli arazileri çöl olmasın gayretinde

Sarıoğlan ve Gemerek Pancar çiftçileri eğitime yoğun ilgi gösterdiler.

Ülkemiz topraklarının yüzde 22'sinde  organik madde oranı yüzde bir'in  altında bu da çöl toprağı demektir. Verim almak için yıllardan beri gübre oranını artırarak topraklarımız verimsiz hale gelince  çareyi gübreden arıyoruz.15 sene önce toprağımızda bir dekara 50 kilo gübre atılırken şimdilerde 150 kilo  gübre atıyoruz.  Yakın gelecekte belki de 300 kilo gübre atmaya başlanacağının  uzmanlar tarafından belirtilmesi üzerine, sadece Pancar verimini nasıl artırırız endişesi değil aynı zamanda Ülkemiz toprakların korunması, bilinçli gübre ve tohum kullanılması hususunda da çiftçileri bilgilendirmenin bir Vatan görevi olduğuna inanan Kayseri şeker   Çiftçi eğitimlerine aralıksız devam ediyor.

Gemerek ve Sarıoğlan Bölgeleri  Pancar çiftçilerinin eğitim toplantısında konuşan Kayseri, Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Türkiye topraklarının yaklaşık %70'i organik maddece fakirdir. Türkiye genelinde bu oran %3-4 olması gerekirken  % birlere kadar  gerilemiştir. Avrupa'da bazı ülkelerde örneğin Fransa'da tarladaki organik madde oranı %3'ün altına düşünce tarıma izin verilmiyor. Eğer bizler topraklarımız çöl olmasın diyorsak toprağımıza sahip çıkmalıyız. Organik ve kimyasal hammaddelerin harmanlanarak üretildiği Organomineral gübreler kullanıp  Kimyasal gübreleri azaltmanın yanı sıra   Ülkemiz şartlarına uygun tohum  üretmek suretiyle  de kalite ve  verimi artırıp ucuz maliyetle ürettiğimiz ürünlerimizle dünya ile rekabet eder hale gelmeliyiz” dedi.

Başkan Akay ayrıca; Kayseri Pancar Çiftçisinin eğitim toplantılarına yoğun şekilde katılımının Fabrikaya olan aidiyet duygularının işareti olduğunu belirterek Türkiye'de kar yağışı Ulaşım, eğitim gibi her alanda  engel oluyor. ama Çiftçiye engel olmuyor. Pancar çiftçisinin eğitimine engel olmadı. Eğitimlerimiz aralıksız devam ediyor. Çiftçi kar yağışından mutluluk duyuyor. Yoğun Kar yağışı ve -7 derece soğuğa rağmen köylerimizden çiftlilerimiz sabahın erken saatlerinde yollara çıkıp toplantılarımıza iştirak ediyorlar. Aynı zamanda bu coşku ve heyecanları çiftçilerin Fabrikaya olan  aidiyet ve sahiplenme duygusudur. Biz Kayseri Şeker Yöneticileri, çiftçiler ve diğer paydaşlarımız olarak   hep birlikte işimize sıkı sarılıp yürütüyoruz bu da başarıyı getiriyor. Çiftçimize kazanç getiriyor. Birlik bütünlük bize bereket getiriyor. Böyle devam edecek Allah'ın izni ile diyerek  Yeni kampanya döneminin daha verimli geçmesi için bu eğitim çalışmalarını yaptıklarını” belirtti.

Gemerek Ziraat Odası toplantı salonunda Gemerek Bölge  Pancar Çiftçi eğitim seminerine; Gemerek Belediye Başkan Vekili Hicabi Pekyürek, Gemerek Ziraat Odası başkanı İhsan Sarıdağ, Şarkışla Ziraat Odası Başkanı Bayram Sarı, Gemerek Ak Parti İlçe Başkanı Hakan Bozbıyık, MHP İl Meclis Üyesi Ahmet Yağcı, Sarıoğlan  Belediye Düğün salonunda yapılan toplantıya ise Sarıoğlan Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız, Sarıoğlan Ziraat Odası Başkanı Burhan Akdoğan, MHP İlçe Başkanı  Bahtiyar Yaşar ve Pancar çiftçileri yanı sıra Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Üye Nizamettin Çatak, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyesi Halis Lektemur, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Denetim Kurulu Üyesi Mehmet Güntay, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Kayseri Pancar Kooperatifi Müdürü İsmet Aksoy  ve diğer yetkililer katıldılar.

 

 

 



Anahtar Kelimeler: ANADOLU ÇÖL OLMASIN!