ALİ DAĞINDA DOĞAN ŞAMPİYON

18.06.2018 10:12:28

Milli sporcumuz Ali Doğan Meksika´nın Cancun şehrinde 10-21 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Muay Thai Dünya Şampiyonası´nda rakibini yenerek dünya şampiyonu oldu.

 

Milli sporcumuz Ali Doğan Meksika´nın Cancun şehrinde 10-21 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Muay Thai Dünya Şampiyonası´nda rakibini yenerek dünya şampiyonu oldu.

Kendinizi tanıtır mısınız!.. Ali Doğan Kimdir!...
Kayseri doğumlu olan 23 yaşında ki Ali Doğan geçen yıl Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü mezunuyum.  Babamın Tekvandoda Avrupa üçüncülüğü olduğunu ve onun sayesinde bu spora başladım. 2013 yılında Alanya´da Gençler kategorisinde yarışarak müsabaka hayatım başladı.  Ardından en son olarak da Meksika´da yapılan Dünya Şampiyonasında 110 ülke arasında kürsü görerek İslamlaşmış bir toplum onuru yaşadım ve yaşattım. Türkiye´de ilk ve tek başarımızdır.

 

 Ailen bu sporu yapmana karşı çıktı mı!...

Ailem hiçbir zaman karşı çıkmadı ve bana her zaman en büyük desteği verenler oldular. Babadan oğla geçen bir spor dalı olarak görüyorum ben. Bizim antrenörümüz Yüksel Demiröz;  kendisi milli takımlar baş antrenörü, Türkiye´de bu işin ordinaryüsü. Yani en iyisi diyebiliriz. Onun sayesinde bu başarılarımıza başarılar ekledik. Babam eski tekvandocu Avrupa üçüncüsü, ailem de bu başarıda maddi ve manevi olarak en büyük desteği gösteren etken. Çünkü ailenin desteği olmazsa bu başarı bu kadar üst düzey olmaz. Bunu zaten spor uğraşanlar daha iyi bilir.

Antrenmanların nasıl geçiyor ve nasıl hazırlanıyorsun!...

Maçımıza son dört ya da beş kala biz idmanları çift idman şeklinde yapıyoruz. Günde beş, beş buçuk saatlik idmanlar oluyor.  Sabahları Ali Dağı koşularımız oluyor. Akşamları ise iki farklı idmanımız oluyor. Haftanın beş günü bu şekilde geçiyor sonra kalan iki gün ise dinlenme periyodu olarak geçiyor. Müsabakalara çıkarken yaptığımız antrenmanları baz alarak daha iyi performans sergileyeceğimizi rakiplerimizden daha iyi olduğumuzu bildiğimiz için bir tık daha artılı, gerek antrenörümüz, gerek çalışma arkadaşlarımız, gerek çalışma ortamımızın; Türkiye bazına aldığımızda çok iyi olduğunu biliyoruz. Bu yüzden uluslararası arenada başarı seviyemiz oldukça fazladır.

5 yıl için bir şey başarın var bu başarılar nelerdir!...
2013 Türkiye Şampiyonluğu, 2013 Gençler Dünya Üçüncülüğü, 2014 Türkiye Şampiyonluğu,  2014´te Türk Milli Takımı adına Malezya´ya gittik ama çeyrek finalde elendik. 2015 Türkiye Şampiyonluğu, 2015 Türkiye Üniversiteler Arası Muay Thai Şampiyonluğu, 2015 Türkiye Üniversiteler Arası Kick Boks Üçüncülüğü, 2016´da Türkiye Muay Thai Şampiyonluğu, 2016 da yine Türkiye Üniversiteler Arası Muay Thai Şampiyonluğu. 2016 da Türkiye Üniversiteler Arası Kick Boks Şampiyonluğu, 2016 da A Klasta Muay Thai Dünya Şampiyonası´nda Türkiye´de beş tane derece var ve bunlardan birini alarak Dünya üçüncüsü oldum. 2017´de de dört yılda bir düzenlenen Word Gym Spor´da Dünya Oyunları´nda; olimpiyatlardan sonra dünyadaki ikinci büyük organizasyon ve buraya katılan sporcuların kota alarak geldiği, dört yılı baz alarak Dünya´da ve Avrupa´da yapmış oldukları derece ile girilebilen organizasyona davet edildik ve burada da kürsü ile onurlandırılıp şampiyon olduk. Dünya Oyunları´nda ilk 2017´de İstiklal Marşı´mızı dinletme başarısı elde ettik. 2017´de Üniversiteler arası Kick boks Şampiyonluğu, aynı zamanda 2017´de üniversiteyi bitirdim. 2018´de ise Türkiye Muay Thai şampiyonluğu, en son Meksika kampında düzenlenen Dünya Şampiyonası´nda  Türkiye´de A Klasta ilk ve tek, 2017´de ilk ve tekti,  ikinci kez Dünya Şampiyonu oldum.

 /resimler/2018-6/18/1013500125916.jpg

Bu spor insana bir artı değil katıyor mu!...

Ringde, rakiplerini sadece rakip, ring dışında ise abi, kardeş, dost, arkadaşız. Allah´a çok şükür 81 ilde nereye gitsek kapımız var.  Rakiplerimle oturup kalkma, ailelerin tanışmasına kadar değiniyor. Bu spor beni insanlarla daha da samimi hale getirmekle birlikte sosyalleştirme açısından çok büyük etken sağladı. Çünkü ben bu sporla uğraşmasam şuanda Kayseri´den dışarı çıkamazdım ve belki şehrimi bile tanıtamazdım ama bu sporla beraber hem şehrimin tanıtılmasında hem de insanlarla sosyalleşme açısından çok üst düzeylere geldim. Bu spor insana bir artı değil bin artı katıyor. Bu sporla almış olduğum başarıyla her zaman bir adım önde oluyorum.

Ali Doğan Muay Thaiın sembolü olacak mı ve idolün var mı!...
Her şampiyonun örnek aldığı birileri vardır ama ben bir idolüm yok. Çünkü hem ahlaki değerlerim, hem yetişme tarzım tam anlamıyla Ali Doğanın idol olması yönünde. Ben aynı zamanda Türk Milli Takımlar kaptanıyım. Milli Takım kaptanlığını benden büyük abilerimin var olmasına rağmen bana vermeleri gösteriyor ki spor camiasında örnek rol-model olarak yavaş yavaş gösterilmeye başladığımın kanıtıdır. Muay Thai denilince Ali Doğan Muay Thai´ın sembolü oldu. Bunu da bu adımlarla göstermiş oldum.

 

/resimler/2018-6/18/1014088472203.jpg


İstiklal Marşını okutmak nasıl bir duyguydu!...

2017´de A Klasta Dünya Oyunları´nda İstiklal Marşı´nı ilk kez dinletme başarısını elde ettim. Bu sene ki Dünya Şampiyonasına giderken fazla yabancılık çekmedim. Birinciliği hedefleyerek gittim. Şampiyon oldum. Turnuvalar 10-21 Mayıs tarihleri arasında düzenlendi ve ben Mayısın 19´da final maçına çıktım. Daha öncesinde eleme usulleriyle gelerek dört maç yaptım.110 ülkenin katıldığı bir organizasyondu. 19 Mayıs Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı´nda ben final maçına çıktım. Takımımız çok iyiydi ama takımımızda tek final oynayan bendim. Böyle onurlu ve güzel bir günde ülkemize güzel bir gurur yaşatmak için ikinci kez İstiklal Marşı´mızı okuttum. Tam ben istiklal Marşı´nı okurken Kayseri´de sahur vakti sabah ezanı okunuyormuş. Aynı anda Hem ezanın okunması hem de milyonlarca kilometre uzaklıktan İstiklal Marşı´mızın okunması ayrı bir mutluluk verdi. Biz uluslararası arenada çok iyi derecelerle ülkemize döndük. Orada İstiklal Marşı´mızı dinlettirmek bizi baya gururlandırdı. Bu başarının da bir ay sonra ki Avrupa Şampiyonasında devam edeceğini düşünüyorum.

 

Son olarak neler söylersin!...
Bundan sonraki hayatımda profesyonel ve amatör, ikisini bir arada götüreceğim. Hem yurt içi hem de yurt dışında ki maçlarımıza yine çıkacağız. İstiklal Marşı´mızı defalarca yine yurt dışında dinletmeyi düşünüyoruz. 2024´de olacak olan Olimpiyat oyunlarında Muay Thaida olabilir. Eğer olimpiyat oyunlarında olursa geçmişteki derecelerimiz baz alınarak, olimpiyatta şampiyonluk kaçınılmaz olur. Çünkü biz imkansızlıklarla bunları yaptık. Eğer bize sponsorluk imkanı daha fazla sağlanırsa biz daha farklı sonuçlar, daha fazla şampiyonlar çıkarırız diye umut ediyorum.



Anahtar Kelimeler: DAĞINDA DOĞAN ŞAMPİYON