AKTAŞ: " BAŞIMIZA GELMEYİNCE AKLIMIZA GELMİYOR"

14.12.2017 12:08:34

Şehrimizide yaklaşık 32 bin engelli vatandaşımız yaşamaktadır. Bunun maalesef sadece 17 binine engelli kimlik kartı verilebilmiştir. Yine bunun yaklaşık 4 bini görme engelli vatandaşlarımızdır.

 

 

Maalesef şehrimizde engellilere yönelik çalışmalar çok yetersiz yapılan düzenlemeler yapılması gerekenin ancak % 10 mesabesinde.

7 Temmuz 2005 tarihinde çıkartılan 5378 sayılı engelliler yasasında kentsel yaşamın engellilerin ulaşılabilirliğine uygun düzenlemesi amaçlanmıştır. Ak parti tarafından yapılan yasanın ilgili maddesi şöyle;

?Geçici madde 2 : Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar mevcut tüm yol kaldırım,yaya geçidi açık ve yeşil alanlar,spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 7 yıl içinde engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir.?

Hala bununla  ilgili herhangi bir çalışma yapılmadığı için bu süre uzatılmıştır. Ancak duyarsızlık hala devam etmektedir.

Kayerimizin Engelsiz bir şehir olabilmesi için Engelli vatandaşlarımıza yönelik şu çalışmaların en kısa sürede yapılması şarttır.

1 - Öncelikle tüm kayseride kaldırımlarda görme engellilere yönelik zemin döşemeleri en kısa sürede yapılmalı. Bedensel engelli vatandaşlarımız için engelli rampalarının teknik şartlara uygun şekilde yapmalıdır.

2 - Yaya geçitleri sesli yanıt sistemi ile donatılmalıdır. Görme engelli vatandaşlarımız en çok karşıdan karşıya geçişlerde sıkıntı yaşamaktadırlar.

3 -  Şehrin tüm kaldırım düzenlemeleri yolla aynı seviyede olacak şekilde düzenlenmelidir. Yol ile yaya kaldırımı özel ve belli aralıklarla monte edilecek bir malzeme ile ayrılmalıdır. Bu durumda henhangi bir engelli rampasına ihtiyaç kalmayacaktır.

4 ? Otobüs duraklarında sesli yanıt sistemi olmalı yani akıllı duraklar haline getirilmelidir. Yine halk otobüslerimiz gerek görme engelli gerekse bedensel engelli vatandaşlarımızın binebilmesine uygun hale getirilmeli.

5 ? Toplu taşıma araçlarında kart okuma cihazlarındaki Engelli ve serbest biniş seslendirmesi en kısa zamanda iptal edilmelidir.

6 ? Tüm belediyelerimizin özellikle büyükşehir belediyemizin projelendirmesi ile en kısa zamanda uygun bir arsa tahsis edilerek buraya 3 katlı geniş bir oturum alanına sahip ENGELSİZ PARK VE YAŞAM MERKEZİ inşa edilmelidir.

Bu merkezde bilgisayar salonu, sesli kütüphane,rehabilitasyon merkezi sosyal donatı alanlarının bulunduğu ve Kayserideki tüm engellilerimizin verilerinin bulunduğu bir ENGELLİ BİLGİ BANKASI da oluşturulmalıdır.

7 ? Tüm belediyelerimiz,özel yada kamu kurumlarımız ilgili mevzuat gereği çalıştırmak zorunda oldukları engelli vatandaşlarımız konusunda gerekli hassasiyeti göstermelidirler.

8 ? 2022 sayılı kanun kapsamında maaş bağlama aile gelir seviyesinin engel durumuna göre ayarlanması hatta engel oranı yüksek olanlar için gelir kriterinin aranmaması noktasında gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Sadece engelliler gününde bir takım göstermelik görüntüler verilmesi engellilerimizin sorunlarını çözmemektedir.

İlk yerel seçimde Kayserideki belediyelerimiz yeniden Saadet Partimiz tarafından yönetilmeye başlandığında, Kayserimiz tam anlamıyla ENGELSİZ BİR ŞEHİR olacaktır.