AKTARMALI KRİZ

12.05.2015 10:48:21

Yaklaşık 6 yıl önce raylı sistemin kullanılmaya başladığı günlerde hayatımıza giren aktarmalı bilet devri sona erdi. Vatandaşların tepki gösterdiği uygulamaya Belediyeden talep yok derken, bilet gişeleri ise istiyoruz vermiyorlar diyor!

 

Vatandaşa yok demek zor!

 

Raylı sistem ve özel halk otobüsü arasında ücretsiz taşıma hakkı tanıyan tam aktarmalı biletlerin satışı kaldırıldı. Tam aktarmalı biletle bir haftadır bilet satış ve dolum gişelerinde satışı yapılmıyor. Bilet satıcıları tam aktarmalı biletin kaldırılmasının kazançlarını etkilemediğini belirterek, ‘vatandaşlara yok demek' kazançtan daha önemli diye konuştular.

İkisi de farklı konuşuyor!

 

Vatandaşlar ise aktarmalı biletlerin kaldırılmasının kendilerine sıkıntı yarattığını ifade ederek, belediyenin manyetik kart satışını artırmak için böyle bir yol tercih ettiğini belirttiler. Manyetik kartların satın alma bedeli ise 5 TL. Belediyeden gazetemize yapılan açıklama ile bilet satıcılarının ifadelerinin birbiri ile çelişmesi dikkat çekici.

 

Talep yok!

 

Büyükşehir Belediyesi Elektronik Ödeme İşlemleri Şube Müdürü Mustafa Gözel, bayilerin tam aktarmalı bilet istemediklerini belirterek, Aktarmalı kâğıt biletlerin satışının durması gibi bir şey söz konusu değil, tali bayiler onu talep etmiyor. Stoklarımızda var. Vatandaşlar akıllı kart alsalar 25 kuruş daha ucuza seyahat edecekler” dedi.

 

 

Yaklaşık 6 yıl önce raylı sistemin kullanılmaya başladığı günlerde hayatımıza giren aktarmalı bilet devri sona erdi. Vatandaşların tepki gösterdiği uygulamaya Belediyeden talep yok derken, bilet gişeleri ise istiyoruz vermiyorlar diyor!

 

 

 

Raylı sistem ve özel halk otobüsü arasında ücretsiz taşıma hakkı tanıyan tam aktarmalı biletlerin satışı kaldırıldı. Tam aktarmalı biletle bir haftadır bilet satış ve dolum gişelerinde satışı yapılmıyor. Bilet satıcıları tam aktarmalı biletin kaldırılmasının kazançlarını etkilemediğini belirterek, ‘vatandaşlara yok demek' kazançtan daha önemli diye konuştular. Vatandaşlar ise aktarmalı biletlerin kaldırılmasının kendilerine sıkıntı yarattığını ifade ederek, belediyenin manyetik kart satışını artırmak için böyle bir yol tercih ettiğini belirttiler. Manyetik kartların satın alma bedeli ise 5 TL. Belediyeden gazetemize yapılan açıklama ile bilet satıcılarının ifadelerinin birbiri ile çelişmesi dikkat çekici.

 

 

 

Aktarmalı bilete talep yok!”

Büyükşehir Belediyesi Elektronik Ödeme İşlemleri Şube Müdürü Mustafa Gözel, tam akıllı kartların vatandaş tarafından tercih edilmediği için bayilerin almak istemediğini belirterek, Aktarmalı kâğıt biletlerin satışının durması gibi bir şey söz konusu değil, tali bayiler onu talep etmiyor. Stoklarımızda var. Manyetik biletlerin hem fiyatı daha pahalı hem de kullanım miktarı çok düşük. Sistemde kullanılan biletlerin yüzde 75'in üzerinde akıllı kart kullanılıyor. Kâğıt bilet kullanım oranı yüzde 20'lede. Kullanılan bu yüzde 20 kâğıt biletlerin içerisinde aktarmalı bilet yok denilecek kadar az. E Kent tali bayi sistemi ile çalışıyor. Bakkallar, büfeler tali bayi şeklinde çalışıyor. Tali bayilerde kullanılmayan bilete para bağlamak istemiyorlar. Vatandaş için de daha pahayı. Aktarmalı kâğıt biletin fiyatı 2 TL. Talep olmuyor, o nedenle de tali bayi almıyor. Pratik de gözle görünür bir sıkıntı yok” dedi. 

Akıllı kart kullansınlar!”

 

Vatandaşların manyetik kart almalarının daha avantajlı olduğunu söyleyen Mustafa Gözel, Vatandaşlar akıllı kart alsalar 25 kuruş daha ucuza seyahat edecekler. Aktarmalı 10 kuruş. Manyetik kâğıt biletin bozulma, kırılma, kaybolma riskini göz ardı etmeyip akıllı kart almaları 5 binişte kart bedelini amorte etmiş olacaklar. Vatandaşta bu konuda bir bilgi eksikliği var. Kayseri'de pek olmaması geren bir durum var. Stoklarımızda var ama hiçbir tali bayi aktarmalı bileti almıyor” ifadelerinde bulundu.

Aktarmalı bilet istedik, yok dediler”

 

Şehrin en işlek yerlerinden birinde bulunan Bilet ve Satış dolum gişesi sahibi bir vatandaş, Mustafa Gözel'in sözlerinin tam aksini ifade ederek, Benim işler oldukça iyi. Bana günlük kaç tane aktarmalı bilet gelirse ben hepsini satarım. Demek ki yoğun olmayan bilet gişeleri aktarmalı bilet satamıyor ki kaldırıldı. Bir hafta önce biz talep etmemize rağmen, artık satışı durduruldu denildi bize. Bizde artık satmıyoruz” dedi.

 

Bir diğer bilet satan bayi ise, Günlük çok fazla aktarmalı bilet satışı olmuyordu ama bizim de istemediğimiz gibi bir durum yok. Biz bir hafta önce bilet istediğimizde artık tam aktarmalı bilet yok dediler. Habersizce, kimseye bir şey demeden tam aktarmalı bileti kaldırdılar. Zaten kazancı çok değil ama vatandaş istediğinde ‘yok' demek bir esnaf için çok zor” diye konuştu.

 

Vatandaşlar da tam aktarmalı kart satışının kaldırılmasına tepki gösteriyor. İşte vatandaşların görüşleri:

 

Mihriban Yıldırım: Mantıksız olmuş. Belediyenin paraya ihtiyacı var demek ki o yüzden kaldırdılar. İnsanlar tek biletle uzak mesafelere gidebiliyordu. Yine olan vatandaşa oldu.”

Ali Bahar: Haberimiz yok, bir duyuru yapsalar iyi olurdu. Vatandaş tek biletle önce tramvaya sonra da otobüse binip gideceği yere gidebiliyordu. Manyetik kart daha kullanışla ama belki insanların sürekli ihtiyacı yok. Zaten manyetik kartlarda 5 TL. O da asgari ücretle geçinen birisi için çok para. Zaten toplu taşıma araçlarını kıt kanaat geçinen işçiler kullanıyor. Yanlış olmuş.”

 

Murat Erdoğan: Kaldırılması çok büyük sıkıntı oldu. Aktarmalı bilet dün aradım bulamadım. Vatandaşı mağdur eder, mecburen manyetik kart kullanılması gerekiyor.”

 Haber: Dilek Bolat

 

 

 



Anahtar Kelimeler: AKTARMALI KRİZ