AKP SAĞLIK ÇALIŞANLARINI MODERN KÖLE YAPMAK İSTİYOR!

28.01.2016 09:47:50

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kamu Hastaneleri´nde sağlık çalışanlarının mesai sonrası ikinci bir mesaiye zorunlu bırakılmalarını eleştirdi. AKP´nin tüm çalışanlara modern köleliği dayattığını ifade eden Arık, düzenleme i

 

 

 

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Türkiye Büyük Meclisi´nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında Kamu Hastaneleri´nde sağlık çalışanlarının mesai sonrası zorunlu olarak çalışmaya devam ettirilmelerini eleştirdi. CHP´nin Sağlık Komisyonu üyeleri Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Bursa Milletvekilleri Ceyhun İrgil ve Erkan Aydın ile basın toplantısı düzenleyen Arık, uygulamanın yanlışlıklarına dikkat çekti. AKP´nin çalışma alanında modern köleliği dayattığını ifade eden Arık, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: ?Adalet ve Kalkınma Partisi´nin çalışma hayatına yönelik düzenlemeleri, her alanda çalışanlara modern köleliği dayatıyor. Kamu Hastanelerinde görev yapan hekim ve sağlık çalışanları da bu modern kölelikten nasibini alacak gibi görünüyor.

Kamu Hastaneleri Kurumu yetkilileri, hastanelere gönderdiği bir yazı ile gerekli görülen bölümlerde mesai sonrası sağlık çalışanlarını çalıştırabileceğini duyurdu. Yani normal mesaisini tamamlamış olan sağlık çalışanları 17.00´dan 22.00´a kadar ikinci bir mesai yapmak zorunda bırakılıyor.

AKP geçmişte de benzer uygulamalar ile karşımıza çıkmıştı. Danıştay 17 Nisan 2014 tarihli kararında; ?Adil ve güvenli koşullarda çalışmak haktır. Mesai dışı fazla çalışma buna göre düzenlenmelidir´ diyerek, bu yanlışa dur demişti.

Ancak AKP yanlışta ısrar etmektedir. Sağlık Bakanlığı Danıştay´ın bu kararına itiraz ederek, yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Söz konusu uygulamanın insani hiçbir tarafı yok. Sağlık çalışanları birer makine değildir, herkes gibi sağlık çalışanları da insanca çalışma koşullarına sahip olmalıdır.

 

Açıklamasında sağlıkta şiddet konusuna da dikkat çeken Arık, yeni düzenlemenin sağlık hizmetlerindeki kaliteyi düşüreceğini, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının artacağını ifade etti. Arık, ?Son dönemde sağlık çalışanlarına yönelik, kimi zaman can kayıplarıyla sonuçlanan şiddet olaylarını üzülerek takip ediyoruz. AKP iktidarının gündeme getirdiği uygulama sağlık çalışanlarına yönelen şiddet olaylarını daha da artıracaktır. Bu uygulama ile hastaların ihtiyacı olan iyi sağlık hizmetine ulaşma hakkı ihlal edilmiş olur.

Bu durumda suçlu kim olacaktır? Doktorlar ve sağlık personeli mi? Bu şekilde sağlık çalışanlarına olan güven azalmayacak mıdır?

Normal mesaisini yapmış bir hekimin, gece 22.00´ye kadar çalışmaya ve ertesi gün yine sabah mesai saatinde hasta bakmaya devam etmesinin neresi insanidir?

Elbette sağlık hizmeti 24 saat kesintisiz olmalıdır. Ancak bu kişileri kapasitelerinin çok üzerinde çalıştırarak değil, uygun nöbet uygulamalarıyla olmalıdır. Bu hem sağlık çalışanının daha iyi hizmet verebilmesi hem de hastaların daha kaliteli hizmet almasını sağlar. Güvenli olmayan sağlık hizmeti hayatidir çünkü ?yorgun´ sağlık hizmeti yüksek hata riski demektir.

Bir hekimin, bir sağlık çalışanının dinlenmek için ihtiyacı olan zaman sadece hata riskini azaltmaz, sağlık alanındaki gelişmeleri takip edip kendini geliştirmesine de olanak sağlar. Eğer bu zamanı vermezseniz, robotlardan oluşan bir sağlık ordunuz olur. İstenen bu mudur? Bu durum hem sağlık çalışanlarının hem de hastaların aleyhine bir durumdur ve bir an önce bu yanlıştan geri dönülmesi gerekmektedir. Hepinize sağlıklı günler diliyor, saygılar sunuyorum? diye konuştu.