AHİLİK HAFTASI YAHYALI`DA KUTLANDI

26.09.2014 10:24:45

22-27 Eylül tarihleri arasında Kayseri`de kutlanan Ahilik Haftası Kutlamaları çerçevesinde Yahyalı Ahilik Haftası Kutlaması Programı Yahyalı Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirildi.

 

22-27 Eylül tarihleri arasında Kayseri`de kutlanan Ahilik Haftası Kutlamaları çerçevesinde Yahyalı Ahilik Haftası Kutlaması Programı Yahyalı Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirildi.

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği,  Yahyalı Belediyesi ve Yahyalı Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından organize edilen programa Yahyalı Kaymakamı Metin Esen, Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, Yahyalı Emniyet Müdürü Hasan Kişi, Askeri Erkan, Daire Amirleri , Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı  Ahmet Övüç, Yahyalı Ticaret Odası Başkanı Mustafa Tütüncü, Yahyalı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Ekinci, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Mehteran ekibinin Yahyalı ilçe merkezinde verdiği konserden sonra saygı duruşu ve istiklal marşı başlayan programda konuşan Yahyalı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Ekinci şunları söyledi " Ahilik bin yıllık geçmişi olan bir esnaf teşkilatlanma modelidir. Bu modelin temelinde birbirini sevme, sayma, yardım etme, fakiri yoksulu gözetme ve iş hayatında ahlakı kuralları esas alma vardır. Ahilik birlikte büyük hedeflere yürümek  ilkesini taşır. Ahiler görevlerini yapabilme amaçlarına ulaşmak için mükemmel olmaları gerekmektedir." dedi. Ayrıca Yahyalı ilçesinde Ahi Evran isminin yaşatılabilmesi için bir caddeye Ahi Evran isminin verilmesi talebini Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk` e  iletti.

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği  Ahmet Övüç ise konuşmasında " Bir toplumun en değerli varlıklarından birisi yaşatılan kültür değerleridir. Zengin bir kültüre sahip olan Türk milleti bu değerlerini bozulmadan gelecek nesillere aktarabilmiş ender  milletlerden birisi olmuştur. Türk sosyal ve ekonomik hayatının gelişmesinde önemli bir yeri olan Ahilik teşkilatı halkımız tarafından günümüze kadar yaşatılmış bir geleneğimizdir. Bizi biz yapan bu geleneği çağımızın şartlarına uygun hale getirerek yaşatmak bizlere düşen en önemli görevlerden biridir" dedi.

Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk ise konuşmasında: " Ahilik  kutlama  ve  Şed kuşatma törenini  bu yıl  Yahyalımız da  yapılmasına    karar  veren  ve  emeği  geçen başta sayın Valimize, Ticaret İl Müdürümüze, Kayseri  ve Yahyalı  Esnaf  Odaları  başkanlarımıza  sonsuz teşekkür  ediyorum. Ahlak  ve  kalitenin  buluştuğu,   esnaf  teşkilatlanma modelinin  adı  olan  ahiliği,  ilçe    esnafları  olarak önemsiyoruz , önemsemeliyiz. Çünkü; bin  yıllık  geçmişi  olan bir esnaf teşkilatlanma  modelinin temelinde  birbirini  sevme, sayma, yardım etme, fakiri ve yoksulu  gözetme ve  iş  hayatında  ahlaki kuralları  esas  almak  vardır. İşletmelerimizin  %90  dan  fazlasının  küçük   ve orta  boy  ölçeğinde  olduğu  düşünülürse  ahiliğin  önemini daha  iyi kavramalıyız. Ülkemizin  gelişmiş  ülkeler  seviyesine  çıkarılması  için   ahilik  geleneklerini  mutlaka yaşamalıyız ve yaşatmalıyız. Yoksa hep kuru  kuruya  hamasi  duygularda  kalırız." dedi.

Yahyalı Ahilik Haftası Kutlamasında konuşan Yahyalı Kaymakamı Metin Esen ise konuşmasında  " Ülkemizde 27 yıldır kutlanan, temelleri 13.yy ` da Ahi Devran tarafından atılan Ahilik bir yaşam felsefesidir. Felsefenin özünde birlik paylaşma, kardeşlik vardır. Ne kadar güzel ki ecdadımız 13.yy` da bugünün ihtiyaçlarına cevap verecek bir yaşam felsefesi hayata geçirmiş ve bu yaşayarak günümüze kadar gelmiştir. Bu felsefe sadece ticaret hayatını düzenleyen, esnafların ticari hayatını belirleyen bir yaşam felsefesi değildir.  Aile içinden sokağa kadar  toplumun tamamını düzenleyen bir yaşam felsefesidir."dedi.

Konuşmaların ardından Yahyalı`da Yılın Esnafı olarak seçilen Mehmet Necdet Parlak`a plaket verilmesinin ardından,Ahilikte kalfalıktan ustalığa geçişi sembolize eden Şed Kuşatma  töreni Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi tarafından canlandırıldı.

Şet kuşatma töreninin ardından Ahilik pilavı Yahyalı Kaymakamı Metin Esen, Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı  Ahmet Övüç, Yahyalı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Ekinci tarafından programa katılan davetlilere ikram edildi.