"ADI MİLLİ TARIM"

25.11.2016 18:41:34

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, hükümetin tarım politikalarını eleştirdi. Arık, Milli Tarım adı altında Cumhurbaşkanlığı´nda yapılan toplantının esasında iktidarının 15. yılına yaklaşan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hüküm

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, AKP iktidarının tarım politikalarını eleştirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan Bütçe Komisyonu´nda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın bütçesinin görüşülmesi sırasında söz alan Arık, 15 Kasım 2016 tarihinde yapılan Milli Tarım toplantısını eleştirerek, ?Çiftçilerimiz üretimin nasıl artırılacağını, ürünlerin nasıl değer kazanacağının, mazotun nasıl ucuz alınacağının, boşalan ahırların nasıl doldurulacağının, yem fiyatlarının nasıl düşürüleceğinin müjdesini bekledi. Ama ortada bir proje olmadığını çiftçiler ve cümle alem gördü. Esasında iktidarının 15. yılına yaklaşan AKP hükümetlerinin tarım ve hayvancılığı bitirdiğinin işaretidir bu. Ne istedilerse verdikleri, birlikte büyüdükleri, övgüler yağdırdıkları cemaat ve Fetö´ye önce sahip çıkıp bugün karşı çıktıkları gibi Milli Tarım projesi ile ithalat da artık savunulmuyor herhalde.?Dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker´in 2012 yılında Fransa´da tarım alanında üretimi desteklemek amacıyla verilen Şövalye Liyakat Ödülü´nü aldığını hatırlatan Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: ?AKP´nin tarım bakanları Türkiye´de üretim pahalı, ithal etmeliyiz demiyorlardı sanki. 2010-2014 yıllarında 1.5 milyon Büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan ithal edilerek yaklaşık 10 milyon doları biz ödemedik sanki. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarım ve hayvancılık stratejisini ithalat ağırlıklı olarak öngörmektedir.
Bunu gören ihracatçı ülkelerde Türkiye´deki Bakanlar için övgüler yağdırmaktadır.
Fransa´da tarım alanında üretimi desteklemek amacıyla çalışma yapanlara verilen ?Şövalye Liyakat Ödülü? 2012 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker´e verilmedi sanki. Bu madalya yerli üretimi desteklendiği için mi, yoksa Fransız üreticiler desteklendiği için mi verildi soran yok. Gelinen noktada damızlık hayvan, besilik hayvan, kesimlik hayvan ithalatı hız kesmeden sürmekte ve hatta et ithalatı gündemdedir. Böyle devam ettiği sürece birçok ihracatçı ülke kendi üretiminin sürekliliğine katkı sağladığı için Türkiye´ye ve Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanı´na madalya vermeye devam edecektir.? (Kurum Bülteni)

 



Anahtar Kelimeler: MİLLİ TARIM