ADAYLARIN İTİRAZ GÜNÜ

15.04.2015 10:40:49

25. dönem milletvekili adaylarının itiraz süresi bugün başlıyor… 7 Haziran genel seçimlerine yakın bir zaman kala bundan sonraki süreç nasıl gelişecek?

 

7 Haziran seçimlerine sayılı günler kala siyasi partilerin milletvekili adayları büyük oranda şekillendi. 7 Nisan'da siyasi partiler 25. Dönem milletvekili adaylarını Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bildirirken, bağımsız adaylar da aynı gün başvurularını tamamladı.

Peki bundan sonra süreç nasıl işleyecek? YSK'nın 2015 Genel seçim takvimine göre geçici aday listeleri bugün medya kanallarında yayınlanacak. Milletvekillerinin itiraz hakkı da bugün başlıyor. Bir gün sürecek milletvekili adayları listelerine karşı il seçim kurullarına veya YSK`ya yapılacak itirazlar bugün başlayacak ve incelemeye alınacak.

19 Nisan'da ise milletvekili geçici aday listelerine karşı il seçim kurullarına yapılan itirazlar üzerine verilen kararlara yönelik itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak. Yine 19 Nisan günü milletvekili geçici adaylığından istifa edenler de siyasi partiler tarafından YSK`ya bildirmesinin son günü.

24 Nisan tarihinde ise 25 dönem milletvekilleri kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar medya yoluyla ilan edilecek.  Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları 8 Mayıs'ta gümrük kapılarında ve yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemine başlayacak.

Radyo ve televizyonda yayın için başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için 23 Mayıs'ta YSK tarafından kura çekilecek. Bir sonraki hafta ise propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.

23 Mayıs'ta belirlenen siyasi parti konuşma sıraları kura seçiminin ardından 31 Mayıs'ta radyo ve televizyonda parti liderlerinin propaganda konuşmaları başlayacak.

6 Haziran'da saat 18.00`de seçim propagandası sona erecek.

Haber: Dilek Bolat



Anahtar Kelimeler: ADAYLARIN İTİRAZ GÜNÜ