ACİLE POLİS

4.07.2015 11:19:37

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Mustafa Eraslan-Fevzi Mercan Çocuk Hastanesi Acil Servisi´nde önceki akşam yaşanan görevli doktorlara saldırı olayı sonrası hastane yetkililerinin polis talebine yönelik istekleri sonuç verdi. İl Emniyet Müdürlüğü

 

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru yaptığı açıklamada, sağlık personeline yönelik gün geçtikçe artan şiddet olaylarının önüne geçilmesi gerektiğini söylerken, bazen kendinden gerekçe, bazen ise hiç gerekçe göstermeden sağlık personeline yönelik saldırıların sağlık personelini görev yapamaz hale getirdiğini söyledi.

Başhekim Doğru, ?Geçtiğimiz Çarşamba gününün akşamı Çocuk Acil Servisimizde çocuğuyla ilgilenilmediğini söyleyen hasta yakını önce kendisi acil servise gelerek görevli doktorları tehdit edip hakaretler yağdırıyor. Güvenlik görevlileri tarafından hastaneden uzaklaştıran hasta yakını, daha sonra hızını alamayıp yakınlarını da toplayarak, çocuk acil servisimize gelerek ağza alınmayacak tehdit ve hakaretlerine devam ediyor. Sonra polis olaya müdahale ediyor. Araştırıyoruz, burada görev yapan doktorlarımızın hastaya müdahalesinde herhangi bir kusuru yok. Bir anlam veremediğimiz bu saldırıyı şiddetle kınadığımız gibi, sorumlular hakkında gerekli suç duyurusunda da bulunduk. Çok değil bu olaydan yaklaşık 3 ay önce Gevher Nesibe Hastanemiz Acil Servisinde tomografi sırası beklemek istemeyen bir hasta yakını, belinde taşıdığı ekmek bıçağı ile doktorlarımıza saldırıyor. Güvenlik görevlilerimiz, panik buton sayesinde hiçbir personelimizin burnu kanamadan saldırıyı önlüyor. Bu saldırılara gerek ilimiz, gerekse Türkiye´de birçok hastaneden örnekler sıralamak mümkün. Bizim isteğimiz şu, sağlık personeline yönelik şiddete artık dur denmesi, bu tür olaylara sebebiyet verenlerin en ağır şekilde cezalandırılması. Çünkü sağlık personeline yönelik şiddet yaşanıp sona erdiğinde etkisi hemen bitmiyor. Gerek fiziksel, gereksel sözlü saldırının bir de psikolojik etkisi var. Saldırıya uğrayan veya saldırıya uğranılan mekanda çalışan sağlık personelinin uzun süre morali bozuk oluyor. İş verimleri düşüyor. Hiçbir kusuru olmayan hasta ve hasta yakınlarının aldıkları sağlık hizmetlerinin kalitesi etkileniyor. O yüzden olaya sadece sağlık personeline yönelik şiddet gözüyle bakılmamalı, bu saldırının travmatik etkileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu hekimler, bu personel hepimizin. Buradaki tüm personel, halkımızın en iyi şekilde sağlık hizmeti alması için çalışıyor. Hiçbir sağlık personelimizde art niyet kesinlikle yok. Verilen sağlık hizmetinde ufak tefek aksamalar gözleniyorsa da hoşgörülü olunması gerekir. Doktorun elinde sihirli değnek varmış gibi hasta biran önce tedavi olsun deniliyor. Fakat bu bir süreç. 3-5 dakikada, doktor elini değer değmez hasta iyi olacak diye bir şey yok. Önce tetkikler yapılacak, daha sonra tedavi verilecek. Bunun da tabiî ki bir süresi var? diye konuştu.

Başhekim Doğru, açıklamasında, önceki akşam çocuk acil serviste görevli doktorlara birkaç hasta yakınının sözlü tacizi sonucu İl Emniyet Müdürlüğü´nden polis isteklerinin olumlu sonuçlandığını, İl Emniyet Müdürlüğünün, ERÜ çocuk acil servisinde çalışmak üzere polis memuru görevlendirildiğini bildirdi.     Başhekim Doğru, ?İl Emniyet Müdürümüze olaya gösterdiği hassasiyetten dolayı çok teşekkür ediyorum. Umuyorum ki, çocuk acil servisimizde çalışmak üzere görevlendirilen polis memuru, bundan sonrası yaşanması muhtemel sağlık personeline yönelik şiddet olaylarının önüne geçecektir? şeklinde konuştu.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Güven de, Çocuk Acil Servislerine polis memuru verilmesinden dolayı İl Emniyet Müdürlüğüne teşekkür ederken, gerekli bütün kurumların el ele vermesi durumunda sağlık personeline yönelik şiddet olaylarının bir nebze azaltılabileceğini kaydetti.

 

 

 

 

 



Anahtar Kelimeler: ACİLE POLİS