100 dekar orman gibi

26.10.2014 11:07:10

Güneş enerjisi sektöründe Türkiye lideri, güneş kollektörü üretim sıralamasında ise dünya üçüncüsü olan Ezinç A.Ş. yatırımlarına ve yeniliklerine hız kesmeden devam ediyor.

Projenin Türkiye`de uygulanan, güneşin konum açışına göre çalışma evrelerinin zamanlamasını ayarlayan ilk proje olduğunu söyleyen Ezinç A.Ş. Genel Müdürü Mahmut Ezinç, “Uygulama yapmış olduğumuz otel binasının mimarisinin yarım ay şeklinde olması sebebiyle otel gün boyunca tam verimlilikte sıcak su elde edebiliyor ve gölgelenme olmuyor. Estetik görüntü de bozulmuyor” dedi.

 Bir güneş ülkesi olan Türkiye`de güneşin önemi her geçen gün daha da artmaya başladı. 1983 yılından bu yana güneş enerjisi sektöründe; başta güneş kolektörleri olmak üzere, güneş enerjisi depoları, güneş enerji sistemleri gibi pek çok alanda faaliyet gösteren ve alanında Türkiye lideri, dünyada da güneş kollektörleri üretiminde üçüncü sırada yer alan Ezinç AŞ.yeniliklerini sürdürüyor.

Güneş enerjisi sistemleri konusunda kamudan sanayiye, toplu konutlardan otellere Türkiye`nin her yerinde hizmet veren Ezinç, son olarak Kuşadası`nda bulunan Ephesia Hotel`in sıcak su ihtiyacını karşılayacak 292 adet güneş kolllektörünün üretim ve kurulumunu yaptı. Toplamda 716 bin 26 m2 güneş kollektörü kullanılırken, proje 28 gün gibi kısa bir sürede tamamlandı. Ephesia Otel bu sistemle yıllık 429 MWh enerji tasarrufu yapacak. Bunun parasal değeri ise bugünkü değerle yılda 145 bin TL .olacak.

1430 yetişkin ağacın çevreye verdiği katkıya eşdeğer

Projeyle çevreye de çok büyük bir katkı sağlanacak. Güneş kollektörlerinin kullanımı ile doğaya yıllık 286 bin 23 kg karbondioksit salımı engellendi. Bu karbondioksit salım miktarı çevresel fayda  olarak, 1430 adet yetişkin ağacın çevreye verdiği katkı şeklinde ölçülüyor ve 100 dekar ormanlık alana eşdeğer kabul ediliyor.

 Güneşin konumuna göre zamanlamasını ayarlayan ilk proje

Projenin en önemli özelliği ise Türkiye`de uygulanan, güneşin konum açışına göre çalışma evrelerinin zamanlamasını ayarlayan ilk proje olması. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Ezinç A.Ş. Genel Müdürü Mahmut Ezinç, “Ülkemizde klasik güneş enerji uygulamalarında güneş kollektörleri güney cepheye dönük yerleştirilirdi. Bu durum hem mimari açıdan estetiği bozulmasına, hem de daha az güneş kolektörünün yerleştirilmesine, yüksek çelik konstrüksiyon maliyetlerine, maksimum rüzgarlanma ve enerji kayıplarına sebep olmakta idi.  Uygulama yapmış olduğumuz otel binasının mimarisinin yarım ay şeklinde olması sebebiyle otel gün boyunca tam verimlilikte sıcak su elde edebiliyor ve gölgelenme olmuyor. Otel yönetimi de bizden estetik görünümlü sistem uygulamamızı talep etti ve bu uygulamayı gerçekleştirdik” dedi.

 Çatılarda görüntü kirliliğine son

 Mahmut Ezinç, yapılan uygulamada binanın üzerine konulan güneş kollektörlerinin, bina estetiği ve görünümü bozulmadan, güneşin doğu, batı ekseninde konum hareketine göre maksimum performans sağlayacak şekilde çalışmasının sağlandığını söyledi. Ezinç, “Yapılan bilimsel çalışmalarda da güneş kollektörlerinin güney doğu veya güney batı cephelere dönük yerleştirilmesinin, verimsel olarak yüksek enerji kayıplarına sebep olmadığının kanıtlanmıştır.  Olabilecek kayıplar da güneş kollektör adetlerinin artırılması, çeşitli zonlama ve otomasyon çalışmaları ile telafi edilebilir” diye konuştu.

 Ezinç A.Ş. Hakkında...

Ezinç Anonim Şirketi 1983 yılından beri güneş enerjisi sektöründe başta güneş kolektörleri olmak üzere, güneş enerjisi depoları,  güneş enerji sistemleri, emaye boylerler, endüstriyel güneş enerji sistemleri ve güneş pilleri, radyatörler, genleşme tankları, katı yakıt kazanları vb. ürünlerin satışı ile Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyetlerine devam etmektedir. 

 Ezinç A.Ş. insanı ve tabiatı önemseyen, ürün ve  hizmet anlayışıyla sektöründe pazar lideri konumundadır. 26.000 m2  kapalı alana sahip üretim tesislerinde; 90 farklı tip ve modelde yıllık  1.440.000 m2   güneş kollektörü, 80 farklı tip ve kapasitede yıllık 90.000 adet sıcak su boyleri  ve  akümülasyon  tankı  üretilebilmektedir. Yurt dışında  95 ülkeye ihracat  ve  650 bayiden oluşan yurt içi satış ağına sahiptir. Ulusal ve uluslararası dolaşıma uygun, tüm kalite standartlarına sahip olan Ezinç A.Ş., 30 yılı aşkın üretim tecrübesi  ile kullanıcılarına sunduğu ürün kalitesi sayesinde uzun yıllar tercih sebebi haline gelmiştir. İmalat ve satışın yanı sıra, danışmanlık ve proje hizmetleri ile yurt içi ve yurt dışında güneş enerji sektörünün gelişmesine önemli katkılar sağlayan Ezinç, Ar-ge faaliyetlerine hız kesmeden devam etmektedir.