"PASTIRMA VE SUCUK BİR TAT VE LEZZETTİR"

30.10.2015 08:36:02

Son günlerde pastırma ve sucuk gibi gıdaların sağlığa zararlı olabileceği tahmini açıklamaların son derece anlamsız ve kaygı verici olduğunu belirten Melikgazi Belediye Dr. Memduh Büyükkılıç, gıda laboratuar ve bilimsel analizi bulunmayan bu tür açıklamal


Kayseri´nin pastırma ve sucuğun üretim merkezi olduğunu ve yöresel tescillenmiş gıdalar kapsamında dünya yemekler kültüründe yer aldığını hatırlatan Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, Pastırmayı ilk yapanların at üstünde ülkeden ülkeye koşmaktan oturup yemek pişirmeye vakit bulamayan Hunlar ve Oğuzların, atların eğerlerine tuzlanmış sığır eti koyduklarını, attan inmeye gerek kalmadan, acıkınca yediklerini kaydetti.
Evliya Çelebi´nin Seyahatnamesi?nde Kayseri´de 17. yüzyılda pastırma imalatı yapıldığını; Türkler vasıtasıyla Rumeli´ye, Balkanlar´a ve çevresine götürüldüğünü ifade eden Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, bu tarihsel yolculuk boyunca Oğuzlarla birlikte göç eden pastırmanın, Anadolu´nun ortasındaki Kayseri´yi kendine yurt edindiğinin altını çizdi.
Erciyes dağının esintileri, Kayseri ovasının havasının pastırma kurutmasına ve üzerindeki çemenin ayrı bir tat ve lezzet verdiğini ve Kayseri ile özleştiğini söyleyen Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç şu açıklamalarda bulundu.
?Anadolu birçok kültürün yaşam merkezidir. İki binlik geçmiş kültür birikimi ile giyimi, yaşam tarzı, yemek çeşidi, mutfak ve ev eşyaları, bitki örtüsü, dünya tarihinde haklı yerini almıştır. Son günlerde hiçbir bilimsel dayanağı olmayan ve gıda veya genetik laboratuar analizi bulunmayan açıklamalarda pastırma ve sucuk üzerinden kara bir propaganda yapılmaktadır. Pastırma sonuçta kurutulmuş bir ettir. Dünyanın her yerinde de bu vardır. Sucuk çeşitleri dünyanın her yerinde mevcuttur. Ancak önemli olan bunun üzerinde yer alan çemenin karışımı, sucukta ise baharatların bileşimidir. Erciyes Dağının esintisi ve Kayseri ovasının havası ile birleşince ortaya ayrı bir lezzet, tat ve yemek kültürü ortaya çıkmaktadır. Sağlığa zararlı olabileceği gibi tahmini açıklamalar son derece taraflıdır. Sadece Kayseri ilimizde 20 den fazla büyük üretim tesisleri bulunmaktadır. Bunların hepsinde bakanlık kontrolü ve onayı olan hijyenik ortamlar sağlanmaktadır. Sonuçta bu işlenmiş bir gıda olup denetim altındadır. Amaç Anadolu yemek kültürünü yok saymak, Anadolu ekonomisine sekte vurmak ve gündem değiştirmektir. Bizler bunları ciddiye almıyoruz.?
Kayseri Kazancılar esnafını gezen bu alanda yer alan pastırma ve sucuk satıcılarını ziyaret ederek sohbet eden Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, bu gezisinde çarşıya alış veriş için gelen vatandaşlara pastırma ikramında bulundu.



Anahtar Kelimeler: PASTIRMA SUCUK LEZZETTİR