Hayatı Anlatan Eller

29.12.2015 10:12:41

İşitme engellilere temel dini bilgileri öğretmek için kurulan İslam´ı Öğreten Eller Derneği, camilerde işaret dili ile hutbe vererek işitme engellilere sosyal yaşamlarında destek oluyor.

 

 

  

   Kayseri Kocasinan Gayretiye Cami´de imamlık yapan Neciyullah Karabıyık, geçen yıl, imam nikâhı kıymaya gittiği çiftlerin işitme engelli olmalarından dolayı nikâhı kıyamıyor. Bu olay üzerine işaret dili öğrenmeye karar veren Neciyullah Karabıyık, 16 arkadaşıyla birlikte eğitim almaya başlıyor. Daha sonra İslam´ı Öğreten Eller Derneği´ni kuran Neciyullah Karabıyık, devlete Hayatı Anlatan Eller Projesi´ni sunuyor kabul edilen projeye İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi, Kayseri Valiliği, Kayseri İl Müftülüğü ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kayseri İl Müdürlüğü destekliyor. 1 yıllık eğitimden sonra Furkan Cami ve İyiler Camide başlayan proje hızla diğer camilerde de işitme engellilere ulaşmayı hedefliyor.

   ?İşaret Dilini Öğrenmeliydim?

   Kocasinan Gayretiye Cami imamı ve İslam´ı Öğreten Eller Derneği Başkanı Neciyullah Karabıyık, Hayatı Anlatan Eller Projesi için aldıkları eğitimi anlatarak, ?Ben bir nikâha çağrılmıştım. Nikâhtaki çiftler işitme engelliymiş. Nikâhı kıyamadım. O nikâhı kıyamamak zoruma gitti. Daha sonra ben işaret dili bilen bir imam arkadaşla gittim nikâhı kıymaya. Kendi dillerinden anlayan biri olunca onlar da çok sevindi. Nikâhları kıyıldı ve mutlu oldular. Onların o mutluluğunu görünce ben işaret dilini öğrenmeliyim diye düşündüm. Geçen yıl 16 kişi kurslara başladık. Yüz saat temel eğitim aldık. 2 yüz saat de tercümanlık eğitimi aldık. Ben işaret dilini öğrenmeye başladığımda yapabilir miyim diye çok düşündüm. Bizim işaret dili dersimize işitme engelliler geliyordu ve yanlışlarımızı bize gösteriyorlardı. Bazı hareketler birçok anlama gelebiliyor. Beni en çok endişelendiren buydu. Daha sonra işitme engelli öğrencilerle işaret diliyle konuşa konuşa endişelerimden kurtuldum. Daha sonra engelliler haftasında öğrencilerle birlikte işaret diliyle ilahi söyledikten sonra bu işi başarabileceğimizi anladım? şeklinde konuştu.

   ?Türkiye´deki Tek Proje?

    Hayatı Anlatan Eller projesinin dernekler bazında Türkiye´deki tek proje olduğunu söyleyen Neciyullah Karabıyık, ?Devlete, Hayatı Anlatan Eller adında bir proje sunduk. Projemiz de kabul edildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Valilik proje ortağımız oldu. Bu projeyi işitme engellilere temel dini bilgileri öğretmek için kurduk. Bu da dernekler bazında işitme engelliler için Türkiye´deki tek proje. Daha önce öyle bir proje yapılmamış. Bize belli bir miktar ödenek ayırdılar. Yerimizi tuttuk, demirbaş malzemelerimizi aldık. Çok güzel işler olmaya başladı? ifadelerinde bulundu ve şunları ekledi: ?Bu yılki Kutlu Doğum Programının tamamını işaret diline çevirdik.  Engelliler haftası etkinliklerinde tüm engelli gruplarından vatandaşlarımızın olduğu programda, işitme engelli kardeşlerimize işaret dili ile İslam´ın Şartları ve İmanın Şartlarını anlattık. Aynı programda işaret dili ile 3 adet ilahi söyledik. Kayseri Büyükşehir Belediyesinin organize ettiği, Engelliler Haftası nedeniyle verilen yemekte işaret dili ile ilahiler söyleyip programa katkı sağladık. Şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz böyle gibi birçok projemiz var. Planladığımız projelerimizi de en kısa zamanda gerçekleştireceğiz.?

   ?Bütün Camilere Ulaşacağız?

    Karabıyık, projelerine güzel tepkilerin geldiğini belirterek, ?İlk hutbemizde çok zorlandık. Sabaha kadar aynı hutbeyi defalarca çalıştık. Çok şükür şimdi o korkuyu yendik, heyecanımızı attık. Çok güzel tepkiler aldık. Projeyi okullarında duyurduğumuz için işaret diliyle verdiğimiz hutbelere sadece işitme engelli öğrenciler geliyordu. Şimdi birkaç işitme engelli vatandaş da gelmeye başladı. Daha yeni yeni duyuluyor. Müftü bey vaazlarda duyurdu ama ne kadar duyursa da her camide olmadığı için her isteyen her işitme engelli gelemiyor. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan camide de işaret diliyle hutbe vereceğiz. Çünkü orada çok fazla işitme engelli çalışıyor. İlerde merkez camilerden Hunat Camiinde de projemizi uygulamayı istiyoruz. Projeksiyonla ekrandan yansıtacağız? diyor.

Haber: Ayşenur Sarıkaya



Anahtar Kelimeler: Hayatı Anlatan Eller