DİYABETİN NEDEN OLDUĞU 4 GÖZ HASTALIĞI

5.04.2017 09:13:29

Diyabetin toplumda görülme sıklığı gün geçtikçe artış gösteriyor, hatta her 10 kişiden birinde diyabet hastalığı görülüyor

Diyabetin süresi arttıkça göz üzerindeki etkisi de artıyor. 20 yıl ve üzerindeki diyabet hastalarının yüzde 85´in de diyabetik retinopati mevcut olduğunu belirten Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Altan Göktaş, diyabetin göz hastalıkları için zemin hazırladığını söylüyor.Diyabeti bu denli önemli bir sağlık sorunu haline getiren unsurlardan biri de zamanla ortaya çıkan komplikasyonları, yani diyabetle birlikte gelişen diğer hastalıklar. Diyabet birçok sağlık sorunu açısından riskin artmasına neden oluyor. Hastalıkla yaşam süresine ve kan şekerinin kontrol altına alınamamasına bağlı olarak, kalp, damarlar, böbrekler, sinir ve gözlerde komplikasyon gelişme riski de yükseliyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Altan Göktaş, diyabetin en çok etkilediği organların başında gözün geldiğini söyleyerek, diyabetli kişilerin kör olma riskinin diyabet hastası olmayanlara göre 25 kat daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.  Doç. Dr. Altan Göktaş, diyabetli kişilerde gelişebilecek dört önemli göz problemi hakkında bilgi verdi.

 Retinopati; diyabetin en önemli komplikasyonlardan biri

Diyabetin mikrovasküler yani küçük kan damarları ile ilgili komplikasyonlarından biri olan retinopati, diyabetli hastalarda en sık rastlanan göz sorunlarının başında yer alıyor. Görme sinirleri ve hücrelerinin yer aldığı retinanın hasar gömesiyle ortaya çıtan retinopati, tip 1 ve tip 2 tüm diyabetlilerde ortaya çıkabiliyor. Diyabetli yaşam süresine bağlı olarak hastalığa yakalanma riskinin de arttığına söyleyen Doç. Dr. Altan Göktaş, düzenli kan şekeri kontrolünün riski azalttığını belirtiyor. Başlangıç evresinde hastaya hiçbir şikayet yaratmayan retinopati birçok hastada ileri evrelere kadar aynı şekilde devam ediyor. Bulanık görme ya da ani görme kaybının hastanın doktora başvurma nedenini oluşturduğunu anlatan Doç. Dr. Altan Göktaş, hastalığın evreleriyle ilgili şu bilgileri veriyor:?Diyabetik retinopati iki evreden oluşuyor. Birinci evrede, retinada küçük damar genişlemeleri (mikroanevrizma) ve bozulmaları, noktasal ve yüzeyel küçük kanamalar, sıvı birikmesi (ödem) görülüyor. Bu evrede görme hafif ve orta derecede azalıyor. Bu hastalar en az altı ay aralıklarla takip edilerek, gerekli durumlarda lazer veya göz içi ilaç enjeksiyonları uygulanarak tedavi ediliyor. Diyabetik retinopatinin ikinci evresinde,  retinada damar büyümeleri ve çekilmeleri, göz içine kanamalar meydana gelir. Bu evrede görme ileri derecede azaldığı ve hastada kısmi körlükler oluştuğu için hastalara göz arkası ameliyatı (vitrektomi) yapılması gerekiyor.?Son yıllarda diyabetik retinopatinin tedavisinde önemli gelişmeler yaşandığını söyleyen Doç. Dr. Altan Göktaş, tanı erken konduğunda ve görüşün hala normal olduğu dönemde tedaviden elde edilen başarının da arttığını söylüyor. Doç. Dr. Altan Göktaş, erken tanının sağlanabilmesi amacıyla diyabet tanısı alan bir kişinin zaman kaybetmeden göz dibi muayenesi yaptırması gerektiğine işaret ediyor.

Katarakt erken yaşta ortaya çıkıyor, hızlı ilerliyor

Göz merceğinin bulanıklaşması ve görme netliğinin azalması olarak tanımlanabilecek katarakt da diyabetin gözde yarattığı sorunlardan birini oluşturuyor. Altta yatan neden kesin olarak bilinmemekle birlikte diyabetli hastalarda katarakt gelişme riskinin yüzde 60 oranında daha fazla olduğunu söyleyen Doç. Dr. Altan Göktaş, kataraktın diyabetli kişilerde daha sık görülmekle birlikte,  çok daha erken yaşlarda ortaya çıktığını ve çok hızlı ilerlediğini anlatıyor. Doç. Dr. Altan Göktaş iyi kan şekeri kontrolünün hem bu riski azalttığını, hem de kataraktın ilerlemesini yavaşlattığına işaret ediyor.

Glokom iki kat daha fazla görülüyor

Diyabet varlığının risk oluşturduğu bir diğer önemli göz problemi, glokom. Doç. Dr. Altan Göktaş, göz tansiyonu olarak da bilenen, ve göz sinirlerinin farklı nedenlerle hasar görmesi sonucu oluşan glokomun diyabet hastalarında hem daha sık hem de daha erken yaşta görüldüğünü söyledi.Diyabetli kişilerde glokom gelişme ihtimalinin diyabetli olmayanlara göre iki kat daha fazla olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Altan Göktaş, iyi bir kan şekeri kontrolü ve düzenli göz muayenesinin önemine işaret ediyor. 

/resimler/2017-4/5/0914589844563.jpg

Göz bozukluklarında geçici değişiklikler yaşanabiliyor

Kan şekeri düzensiz olan ve yükselme ve düşme şeklinde dalgalanma yaşayan diyabet hastalarının geçici görme bozuklukları görülebiliyor. Buna bağlı olarak gözlük numaralarında geçici değişiklikler oluşabiliyor. Bu şikayetlerin kan şekerinin normal seviyelerine geldiğinde düzeldiğini söyleyen Doç. Dr. Altan Göktaş, ?Kan şekeri değişken olan hastalar gözlük alırken kan şekeri seviyelerine dikkat etmeli ve mutlaka bir doktora danışmalıdır? diyor.

Göz üzerindeki zararları engellemek mümkün

Diyabet hastalarında görme düzeyinde gerileme olmasa bile zaman zaman göz damarlarında kanama ve sızıntılar başlayabiliyor. Bu tür durumlarda hastalık geç teşhis edilirken tedavinin gecikmesine neden olabiliyor. Doç. Dr. Altan Göktaş, ?Yılda en az bir kez diyabete bağlı göz hastalıkları konusunda uzman bir hekim tarafından göz muayenesinden geçmek, kan şekerini kontrol altında tutmak, kan basıncı ve kolesterol seviyelerinizi normale getirilmesi, sigara kullanılıyorsa sigaranın bırakılması ve düzenli egzersiz yapılması gibi önlemlerle diyabetin neden olacağı hastalıklar önlenebilir? diyor. (Kurum Haberi)