"ARTIK YASAK"

27.01.2016 09:40:56

Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse, "Yapılan düzenleme ile döner, sucuk ve köfteye sakatat karıştırılması artık yasaklandı" dedi.


Yazılı açıklama yapan Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse, "Bilindiği üzere Türk Mutfak Kültürünü yok etmeye çalışan gıda teröristlerini önleyici ve engel bir düzenleme olan TGK Et Ve Et Ürünleri Tebliği 5 Aralık 2012 tarih ve 28488 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Yayımlanan TGK Et ve Et Ürünleri Tebliği´nin 7´nci maddesinin ikinci fıkrası ??TGK Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ´´ ile yeniden düzenlenmiştir. Tebliğin ??Et Ürünleri Ürün Özellikleri´´ başlıklı 7.maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişikliğe göre; et ürünleri karkas etinden ya da sakatattan hazırlanabilecek, ancak dilli salam hariç olmak üzere fermante sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, pastırma, kavurma, jambon, köfte, kanatlı köfte, döner, kanatlı döner ve emülsifiye et ürünleri gibi karkas etinden üretilen et ürünlerine sakatat katılamayacaktır. Sakatattan hazırlanan et ürünlerine ise karkas et katılabilecektir şeklinde değiştirilmiştir" ifadelerini kullandı.
Köse ayrıca, "Yapılan düzenleme ile döner, sucuk ve köfteye sakatat karıştırılması artık yasaklandı. Bizim mesleğimiz dışarıdan bakıldığında basit gibi görünse de özveri isteyen, dikkat isteyen, Ustalık Belgesi gerektiren, Hijyen ve Sanitasyonun önemli olduğu saygın bir meslektir. Çünkü bizler direkt insan sağlığına hitap eden işletmeleriz. Fakat günümüzde ruhsatsız merdiven altı üretim yapan, ruhsat harici faaliyette bulunan, maliyetinin altında çalışan, gramajını eksik vererek çalışan işletmeler yer almaktadır. Gramaj ve kriterlerimiz belli. Fakat halen 1,5 - 2 TL ye dürüm satan işletmeler, 4 çeşit yemeği 5 TL´ye satan işletmeler mevcut. Unutmayalım ki maliyet düştükçe kalitede düşüyor. Bütün bu olumsuzluklardan işini hakkıyla yapan esnafımız zarar görmektedir. Bizim amacımız dürüst çalışan, işin ehli olan, kriterlere rivayet eden esnafımızı ve tüketiciyi korumaktır. Siz değerli basın mensupları aracılığı ile üyelerimizin tebliğ hükümlerine uyum sağlamaları ve idari yaptırımlara maruz kalmamaları bakımından gereğini yapmalarını rica ediyoruz" açıklaması yaptı.



Anahtar Kelimeler: ARTIK YASAK